КАКО би идеја о Балканској улици као улици старих заната заживела, локали који се налазе на овом потезу, а у власништву су Града, биће трансформисани у радне или продајне просторе и додељивани занатлијама путем јавног конкурса. На овом пројекту већ неко време ради Завод за заштиту споменика културе града, који је направио анализу стања и потенцијала овог старог градског језгра.

Улица старих заната простираће се на потезу од Хотела "Москве" до Улице Гаврила Принципа. До сада су пописани сви локали који се налазе у власништву Града, у које би, након завршетка реконструкције, требало да се уселе занатлије.

- Из анализе коју смо направили, установљено је да су проблеми у вези са реконструкцијом и ревитализацијом Балканске улице бројни, али да је почетак решења уређење улице, од коловоза, пешачких стаза, успоравања саобраћаја и уређења фасада - кажу из Завода. - Након добијања списка локала у власништву Града, приступило се изради пројекта којим је предвиђено да се градски локали трансформишу у радне или продајне просторе старих заната, с јасним предлогом заната који би могли да буду део будуће понуде ове улице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Сређивање Карађорђеве: У трци Аустријанци и четири наше фирме

За занатлије које желе да свој занат наставе или започну у неком од локала у Балканској, један од предуслова је сертификат старог заната.

Фото М. Анђела

- Требало би да осим сертификата старог заната, заинтересовани приложе и предлог уређења простора и визуелног идентитета радње, пројекције асортимана и пласмана робе - наводе у Заводу.


ПРОДАЈА ПРЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ

ИАКО се на овом пројекту увелико ради, а реконструкција, као први корак, почела је пре два дана, поједине занатлије из горњег дела улице стављају катанце на радње, јер су локали у којима су деценијама занат чували од заборава сада у рукама нових власника. Ови локали, који су донедавно били у власништву Града, а који су поједине занатлије изнајмљивале, продати су. Према речима занатлија, претварање Балканске у улицу старих заната неће ни дочекати, јер су приморани да угасе своје фирме.