Контрола приватних вртића

Б. Борисављевић

03. 07. 2018. у 22:15

Због лажне евиденције долазака малишана град најављује обилазак свих предшколских установа. Где се утврде неправилности, укидају се субвенције за родитеље и обданишта

Контрола приватних вртића

У државним вртићима долазност 59,6 процената, а у приватним преко 90 одсто

ПРИВАТНИ вртићи који не буду достављали тачни податке о доласцима деце изгубиће право на субвенцију, најављују из Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Надлежни истичу да, према извештајима које приватни вртићи достављају, свакодневно у нека обданишта долази више од 90 одсто малишана, што је, практично, немогуће.

Град ће наставити да субвенционише део трошкова за боравак деце у приватним вртићима и наредну годину, али ће и захтевати већу одговорност приватних установа. Увођење дотација из градске касе напунило је приватне предшколске установе и драстично повећало њихов број. Пошто чињенице говоре да је отварање приватних вртића постало одличан бизнис, у наредном периоду биће пооштрени критеријуми за њихоро отварање, али и контрола присутности деце.

- Важна нам је сарадња са њима, али захтевамо висок квалитет и безбедност деце, као и поштовање одлуке. Такође, нећемо дозволити искоришћавање Града - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - У последњих девет година просечна долазност деце у београдске вртиће износила је 59,6 одсто док је, према извештајима које нам достављају, долазност у неким приватним вртићима константно виша од 90 одсто, што је немогуће.

Гак истиче да је више пута апеловао на директоре приватних вртића да недолазак деце обрачунавају родитељима по узору на обрачун у државним вртићима, односно умањењем цене за 50 одсто у данима када дете не иде у вртић.

- Неки су само то прихватили, али Град неће толерисати искоришћавање ове одлуке, па позивамо родитеље и да им то буде критеријум приликом избора вртића - поручује Гак. - Пооштрићемо услове, па ће они који не достављају тачне податке о доласку деце изгубити право на субвенцију. То се односи и на родитеље, и на приватне вртиће. Имајући у виду брзину раста овог пројекта, потребно је оштрије регулисати све обавезе које вртићи имају.

Осим обрачуна цене, од приватних вртића надлежни очекују и максималну безбедност деце, како општу тако и безбедност хране.

- Иако Град Београд не може бити одговоран за контролу хране у приватним вртићима, недавни догађај када су се деца у приватном вртићу заразила салмонелом нас обавезује да убудуће пооштримо критеријуме за отварање приватних вртића имајући у виду пораст њиховог броја од одлуке Града о субвенционисању - истиче Гак.

СЕДАМ ПУТА ВИШЕ

У ОВОМ тренутку у приватним вртићима уз субвенцију Града борави 14.500 деце у 273 вртића. Пре увођења дотирања цене у приватним обдаништима, пре три године, код приватника је боравило тек око 2.000 малишана. Град Београд рефундира до 80 одсто од економске цене вртића, што износи до 22.361 динар по детету месечно. Месечна цена боравка у приватном вртићу се креће од 180 до чак 400 евра. Већина приватних предшколских установа има цену од око 250 евра.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mama

04.07.2018. 10:09

A da kontrolisu malo i drzavne vrtice, gde roditelji upisu dete u vrtic pa cuvaju mesto, a ne vode dete mesecima, a neko kome je zaista potrebno to mesto, ostane bez istog zbog takvih?