РУШЕЊЕ зграде "Икаруса", једне од најстаријих здања у Новом Београду, почело је пре више од недељу дана. Иако су Новобеограђани у више наврата покушавали да спрече рушење објекта, у томе нису успели. Машине и багери опколили су парцелу некадашње управне зграде, прве српске фабрике авиона, у Грамшијевој улици у блоку 9а. На поменутој парцели ускоро би требало да никне стамбена зграда, која ће, према речима огорчених мештана, имати пет спратова и два подземна нивоа.

Иако су радови на рушењу почели, инфо-табла са инвеститорима још није постављена. Међутим, да је посао увелико у току, сведочи ограда којом је простор оивичен, али и слика будућег изгледа вишеспратнице. Наводно, инвеститор радова је грађевинска фирма "Неимар В", чија се реклама налази на делу ограде.

Прочитајте још - Рушење „Икаруса”

- Борили смо се, трудили, али нисмо успели. Победили су нас. И када је почело рушење, као да је један део нашег живота отишао с том зградом, јер то двориште је обележило наше детињство - објашњава Маријана Крстић, које живи у близини. - Обећали су да ће сачувати аутентичност зграде, тако што ће предња страна задржати препознатљиве круже облике на фасади. Али како ствари стоји, и то ће полако срушити.

Зграда предузећа ваздухопловне индустрије "Икарус" је саграђена 1938. године и представља јединствено архитектонско решење. На њеној фасади налазило се и спомен-обележје, табла са именима 72 радника и радница фабрике који су погинули у борбама или дивизијама за одбрану Београда.