Титов Плави воз поново на шинама

М. С.

03. 07. 2018. у 11:16

Титов Плави воз поново на шинама
На старој железничкој станици у понедељак вече свечано отворена мултимедијална изложба инфраструктуре Србије. Заинтересовани грађани могу да виде симулаторе превртања возила, багере, чамце и "пијане наочаре"...

ЧУВЕНИ Титов "Плави воз" поново је пристао у Железничку станицу Београд, као подсећање на прошло време, чији је сада део и ова станица, од 1. јула затворена за саобраћај. Наредна два дана суграђани ће, у оквиру мултимедијалне изложбе инфраструктуре Србије, која је отворена у понедељак, моћи да завире у сваки кутак маршаловог вагона, чија ће врата бити отворена од 10 до 20 сати. Осим тога, на станици ће бити део механизације и опреме коју користе путари. На станичним шалтерима грађани могу да сазнају све о озакоњењу, а имаће и увид у катастар.

Прочитајте још - За две године 630 километара нових пруга

Ову изложбу отворила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поводом годину дана рада Владе Србије. Како је истакла, желела је да на оваквој, несвакидашњој изложби окупи и представи све људе који граде Србију.

- Зграда главне железничке станице је право место за овакву изложбу јер ово место спаја најбоље у нашој прошлости и оно како видимо будућност - рекла је Михајловић. - Ово је повод да покажемо који смо пут прешли и куда желимо да идемо. Суграђани ће, осим Титовог "Плавог воза", моћи да виде и најсавременије возове који јуре пругама, багере и другу механизацију која се користи за изградњу путева, симулаторе превртања возила и "пијане наочаре", чамце...

И ДЕ ГОЛОВ САЛОН

ПОСЕТИОЦИ ће моћи да кроче кроз врата кроз која су прошли многи светски званичници када су долазили у посету Јосипу Брозу Титу и уђу у Титов конференцијски салон и радни кабинет, канцеларију за састанке, Јованкину собу, свечану салу за госте, вагон-ресторан. А изложен је и део сервиса за ручавање који су користили маршал и његови гости. Изложен је и салон који је специјално био адаптиран за долазак француског председника Шарла де Гола, који никада у њега није крочио.

Министарка Михајловић са званицама, Фото: И. Маринковић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

karakorum

03.07.2018. 13:27

Ako već žele da naprave Muzej železnice na prostoru Glavne železničke stanice, koju su nedavno penzionisali, neka onda odvoje onoliko novca za takav vredan hvale poduhvat kao što su mogli da daju za Beograd na vodi, fontanu na Slaviji, novogodišnju jelku, pa da turisti imaju šta da vide, da bude multimedijalni spektakl, kao u nekom vrhunskom tehničkom muzeju. Kako je međutim krenulo čini mi se da od toga neće biti ama baš ništa!

Nenad

03.07.2018. 19:07

Muzej zeleznice postoji vec skoro 70 godina i nazali se u Nemanjinoj 6 u Beogradu. To je otprilike 200 metara od zgrade nekadasnje glavne zeleznicke stanice. SLuludo bi bilo da u istom gradu i na tako maloj udaljenosti postoje dva ista muzeja. Zgrada glavne zeleznicke stanice treba da ima neku drugu muzejsku namenu ili eventualno da bude galerija.