ГРАД је већ почео да се припрема за новогодишње декорисање престоничких улица. ЈП "Јавно осветљење" расписало је тендер за репарацију дотрајале празничне расвете, за коју је планирано око 17 милиона динара.

Четири месеца након што су лампиони скинути, како би спремно дочекали нову сезону празничног украшавања, у току је поступак јавне набавке, а име фирме која ће поправити покварену расвету биће познато најкасније до краја августа. Како наводе у овом предузећу, ова замена дотрајалих сијалица односи се на опрему купљену пре 2016. године, док је остатак у гарантном року.

- С обзиром на то да је прошле године период коришћења ове расвете био доста дуг, догодила су се нека физичка оштећења, која је потребно поправити - каже за "Новости" Александар Цинцар Попоски, директор ЈП "Јавно осветљење". - Негде је реч о конектору, о прекиду ланчаница. После репарације, неопходно је да се уради и тестирање како бисмо били сигурни да је опрема безбедна.

Прочитајте још - Сијају новогодишњих лампиони

Како стоји у конкурсној документацији, биће поправљено 959 украса. На списку за репарацију наћи ће се фигуре у облику лепезе, звезде, цвета, дворца, пахуље, ирваса, санке, Деда Мраза, дрвета и фонтане. Осим тога, биће враћено у функцију 1.120 ЛЕД завеса, две јелке и 10.200 светлећих ЛЕД ланчаница.

Прошле године је за нову новогодишњу расвету издвојено 170 милиона динара, а засад још није познато да ли ће престоничке улице за време празника бити употпуњене новом количином светиљки.

- Тренутно немамо средства за набавку нове новогодишње расвете - каже Цинцар Попоски. - Уколико добијемо новац и налог од Града, ми ћемо је набавити. Тренутно та набавка није у плану.

Да подсетимо, Јавно осветљење je и прошле године издвојило 17.500.000 динара. Поправка је тада била неопходна за светиљке које су биле старе од пет до 15 година.

ПРОШЛОГОДИШЊА НАБАВКА

ЗА набавку украса 2017. из градског буџета издвојено је 170 милиона динара. У односу на 2016. годину, прошле године су светиљке постављене на 30 нових локација, а радници су с монтирањем почели у октобру. Новогодишња расвета засветлела је почетком новембра, а угашена је скоро шест месеци касније, почетком марта.