Студентски формула тим "ТЕНФОРЕ" Друмска стрела" је вечерас на Машинском факултету у Београду представио своје седмо по реду тркачко возило којим ће, како је речено, учествовати на два предстојећа светска "Формула Студент" такмичења - у Италији и Чешкој.


Ново возило је до сада најмодернији прототип тркачког аутомобила по угледу на Формулу 1, до 100 километара на час стиже за највише четири секунде, а направио га је тим више од 50 студената са осам факултета Београдског универзитета.

Декан Машинског факултета у Београду Радивоје Митровић је рекао да је пројекат Друмска стрела "драгуљ" и Београда и Србије и региона.

Он је навео да студенти кроз овај пројекат сопствене идеје претварају у реалност, имају прилику да обиђу свет и упознају људе које никада не би могли да упознају, као и да стекну изврсне компетенције да започну сопствени бизнис.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мерцедес представио нови болид

Вођа тима, студенткиња мастер студија Технолошко-металуршког факултета Миљана Стојановић, је рекла да је и ове сезоне, као и претходних, сваки члан тима уложио велику енергију у израду новог возила.

"Међутим, поред свог труда, највећи проблем био је недостатак финансијске подршке, који смо захваљујући компанији ТЕНФОРЕ превазисли. Подршка те компаније помогла нам је не само ове године, већ ће њихов допринос бити посебно важан у следећој фази развоја формуле", навела је Стојановић.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић је рекао да о томе колико је пројекат "Друмска стрела" добар говори и то да није било потребе да било ко интервенише да би тај пројекат добио новац од Министарства просвете.

"Мислим да је велика предност овог пројекта и то што у њему учествују не само студенти Машинског факултета, како је било раније, већ и студенти са других факултета. У име Министарства захваљујем вам се што овај пројекат постоји и ми ћемо свакако наставити да га подржавамо", истакао је он.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФОРМУЛА 1: Ред Бул представио нови болид

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је изразио задовољство успехом београдских студената који су успели да конструишу такву формулу која се равноправно такмичи са најбољим студенским пројектима ове врсте у Европи.


"Изузетно сам поносан што ови млади људи на најбољи могући начин представљају Београд и што се већ седму годину за редом успешно такмиче са својим колегама. Њихов рад је искључиво резултат ентузијазма студената и њихових професора. Наше је да препознамо њихов труд и резултате и да им дамо могућност да наставе да развијају своју креативност и да своје знање преточе у праксу", додао је Никодијевић.


Догађају су присуствовали представници Универзитета у Београду, Ректората и студентских организација и удружења, као и породице и пријатељи "ТЕНФОРЕ Друмска Стрела" тима.