Бела чиопа, ретка гнездарица планинских клисура и кањона источне Србије, ове године освојила је најурбанији део Београда, Кнез Михаилову и Теразије, где је почела и да се гнезди.

Орнитолози из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије кажу да су током маја у више наврата посматрали беле чиопе у центру Београда, али у јатима знатно чешћих црних чиопа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Sove našle novi dom u Lajkovcu

Представник Друштва Алекса Вукићевић истиче да је до овог лета морао да путује и по 200 километара да би у најближој колонији, на уласку у Ђердапску клисуру посматрао беле чиопе, а да је сусрет са њима у срцу Београда за њега било велико изненађење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Retka pojava: Bela sova na četinaru u Jerkovcu

Из Друштва за заштиту и проучавање птица поручују да иако смо сведоци кризе глобалне биолошке разноврсности и великог изумирања врста, те да су и велике урбане целине најчешеће лишене природе, пример беле чиопе у српској престоници улива наду да и у нашим градовима "има места за изненађења".

Беле чиопе сврставају се у најагилније и најбрже светске птице које, слично црним чиопама, готово цео свој животни век проводе у ваздуху у коме лове летеће инсекте, паре се, одмарају, и чак спавају, а једини период године у ком повремено одмарају, јесте кратак летњи период када током шест седмица подижу потомство.