СУГРАЂАНИ који ових дана пролазе поред куле "Генекс" у Новом Београду били су мета агресивних врана, које су се у ниском лету обрушавале на људе, гакале им изнад глава и пролазиле кроз косу. Овакви напади птица су чести у ово доба године, јер вране традиционално у мају свијају гнезда и имају младунце. Тада, као брижни родитељи, мотре са грана на пролазнике и нападима упозоравају Београђане, којима после ових "традиционалних" мајских инцидената остају лакше повреде, огреботине, паника, страх и шок.


- Све до јуна заобилазим пут поред "Генексове" куле. - каже суграђанин Раде М. - Јата врана су свила гнезда на околном дрвећу и човек буквално мора да протрчи испод грана, погнуте главе. Гракћу, закаче крилима и ножицама по коси, глави, ужас!


Стручњаци кажу да су вране агресивне јер су брижни родитељи и да се плаше када људи пролазе испод гнезда. Реч је о изузетно интелигентним птицама и великим злопамтилима.


- Вране се гнезде током маја и имају птиће - каже Слободан Кнежевић из Удружења за заштиту и проучавање птица. - Оне су веома важна врста животиња, јер рециклирају органски отпад, једу све и свашта и тако нам чисте околину. Знам да Београђанима вране нису омиљене птице, али свеједно не треба да их ударају или уништавају. Ако пролазник види птића у трави, треба да га врати на прву најближу грану, а од "напада" да се заштити капом или кишобраном.


"КРИТИЧНЕ" ЛОКАЦИЈЕ

ОСИМ у Новом Београду, јата врана имају гнезда и у Земуну, на Славији, Црвеном крсту, у Звездарској шуми, Кошутњаку. Зато се Београђанима саветује да буду опрезни када буду у овим деловима престонице и да се чувају ако оду на излет у неку од градских шума.