Весић: Јеврејско гробље у Београду ће бити проширено

Танјуг

уторак, 08. 05. 2018. у 12:54

Весић: Јеврејско гробље у Београду ће бити проширено

Фото В. Данилов

Одлуком града Београда Јеврејско гробље биће приширено, најавио је у уторак, 8. маја, градски менаџер Горан Весић
БЕОГРАД - Одлуком града Београда Јеврејско гробље биће приширено, најавио је у уторак, 8. маја, градски менаџер Горан Весић, истичући да то гробље показује колико је јеврејска заједница била важна у Београду и колико је допринела његовом развоју.

Весић, који је то гробље обишао са министром за рад запошлхјавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем и амбасадорком Израела у Србији Алона Фишер Кам, рекао је да је то гробље културно-историјски споменик и да је данас било речи о његовој реконструкцији.

"Разговарали смо о томе шта можемо да учинимо да се гробље реновира, јер оно је део историје Београда. Београдски Јевреји су део наше историје и сећањем на те људе памтимо своју историју", рекао је Весић.

Са поносом је истакао да је Град Београд последњих неколико година урадио много на бољој сарадњи са јеврејском заједницом.

Он је навео да је Скупштина Града Београда 2014. године донела одлуку да се 10. мај прогласи Даном сећања на жртве Холокасуста у Београду, а учињен је и велики напор да се са "мртве тачке" покрене питање Старог сајмишта.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додатне камере на Јеврејском гробљу

"Веома интензивно причамо са јеврејском заједницом како да она поново постане део живота Београда. Нажалост, после Другог светског рата, због Холокауста и исељаванај у Израел, остало је мало Јевреја у односу на број становника у Београду", рекао је Весић.

Градски менаџер је навео да јеврејска заједница није била пуно приметна у животу града, али да су се сада стекли услови да она поново заузме место које је увек имала у Београду, да буде "драгуљ Београда" и да поново да свој допринос развоју наше земље.

Министар Ђорђевић је рекао да су гробља огледала наше прошлости.

"Ми свакако желимо да им посветимо велику пажњу, па тако и Јеврејском гробљу", рекао је он и додао да је данас било речи о томе да се то гробље преуреди.

"Надам се да ћемо врло брзо кренути са тим пројектом, јер мислим да ово гробље заслужује и има простора да буде далеко боље и функционалније", нагласио је Ђорђевић.

Када је реч о сарадњи са јеврејском заједницом, она је казао да ће та сарадња бити настављена.

Председник Јеврејске општине Београд Данило Медић је захвалио градској власти што је донела још једну у низу добрих одлука када је реч о ревитализацији јеврејске заједнице у Србији, а нарочито у Београду.

"Захваљујем градском менаџеру што са великом енергијом гура пројекте да би јеврејску заједницу вратио на место на којем је била раније. Надам се да ћемо и у будућности имати исто овако успешну сарадњу и са Градом и са Републиком Србијом", рекао је он и оценио да је "ово период када стварно долази до ренесансе јеврејске заједнице у Србији".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

BG.

09.05.2018. 00:07

Ni jedan kritički komentar protiv jevreje ne smete da objavite( niste ni moj) zar je to demokratija.Baš vam šuto deluje članak bez ijednog komentara, pa barem da ima jedam pozitivan, ovako bez komentata, džabe onoliko pisanje.