МИНИСТАРСТВО за заштиту животне средине предложиће да се поднесу кривичне пријаве против младића који су у понедељак исекли стабло у шуми на Кошутњаку, најавио је министар Горан Триван.

Поводом незаконите сече и уништавања природе огласио се и Горан Весић, градски менаџер, који сматра да би у Београду требало спроводити политику "сломљеног прозора", што подразумева кажњавање сваког инцидента, али и едукацију, посебно најмлађих, о томе шта је добро урадити, а шта није.

Према Тривановим речима, надлежне инспекцијске службе ЈП "Србијашуме" су након објављивања снимка о инциденту изашле на лице места и утврдиле да је посечено једно стабло.

- Извештај инспекције биће прослеђен надлежним органима, а Министарство ће у четвртак иницирати да се против неодговорних особа подигну крвичне пријаве - рекао је Триван.

Прочитајте још - РЕПОРТЕРИ "НОВОСТИ" НА ПОПУЛАРНИМ ГРАДСКИМ ИЗЛЕТИШТИМА: Празник рада уз месо и купање у језеру

- Запрепашћен сам чињеницом да је неко посекао дрво у парк-шуми, која је заштићена и у којој Београђани воле да проведу празник. Крајње је време да променимо однос према природи и да шуме не смеју да буду "жртва" бахатих понашања појединаца. Забрињавајуће је и што су излетници широм Србије палили ватру у шумама, иако је то законом забрањено, као и што су аутомобилима улазили на зелене површине.

Поводом инцидента на Кошутњаку реаговале су и надлежне инспекцијске службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, чуварска служба ЈП "Србијашума", припадници МУП и комуналне инспекције, које су обавиле увиђај и на подручју Кошутњака где је пријављена незаконита сеча стабала.

Како се наводи у саопштењу, захваљујући пријави грађана и медијима спречено је даље уништавање важних шумских подручја.


АПЕЛ ПОЛИЦИЈЕ

- Службеници МУП ће на основу забележених снимака извршити идентификацију лица која су незаконито секла стабла и поднети пријаве против истих - наводи се у саопштењу. - Позивамо грађане да све сличне случајеве пријаве надлежним службама како би спречили такве и сличне примере понашања неодговорних појединаца.