ЗАТВАРА се чувена продавница сода-воде у Мутаповој улици. Самосталну радњу која је пословала непрекидно од 1936. године, и која се налазила на углу улица Катанићеве и Макензијеве општинске власти су осамдесетих година прошлог века преместиле у садашњу зграду. Услед реституције, локал ће бити враћен некадашњим власницима, што је уједно и крај за содаџије са Врачара. У центру града више неће постојати ниједна содаџијска радња.

Прочитајте још: Славица Лазић – једина жена содаџија у Србији

Како тврди Славица Лазић, власница и једина радница радње, обавештење да ће морати да се сели добила је пре три године, и од тада тражи помоћ градских и општинских власти да пронађе нови простор. Репортери "Новости" затекли су Славицу како у малој, неупадљивој радњи на Чубури, ужурбано пакује инвентар, истовремено услужујући неколицину редовних муштерија. Сталне купце познаје још од детињства.

- У Београду је остало свега четири или пет занатских радњи попут моје, и то је оно што ми тешко пада - вајка се Славица. - Нестало је толико дивних објеката, који су чували дух и традицију старог Београда.

Прочитајте још: Продате зграде у Крњачи

Како Славица истиче, содаџијски посао није јој обезбеђивао много више од пуке егзистенције. Ипак, пружао јој је могућност да живи и ради у свом, већ заборављеном свету.

- Некада су сви имали поштовање према радњи која је ту толико дуго, која се бави једним старим занатом. Сви ми губимо један део Београда на који смо навикли и који волимо - прича Славица.

Будући да је испунила услове за пензију, Славица не планира да настави са занатом којим се бави од 1995. године.

Власница Славица Лазић гаси производњу сода-воде / Фото З. Јовановић


КЛАКЕР И КАБЕЗА

СОДА-ВОДА је неутралног укуса, па се може користити за разблаживање алкохолних пића, тако да им не промени укус. Љубитељи вина тврде да појачава арому напитка од грожђа, док минерална вода појачава његову киселост.

Користи се и за производњу већ заборављених слатких безалкохолних пића - клакера и кабезе.

ПУНЕ СИФОНЕ ЗА ПРАВИ ШПРИЦЕР

У РАДЊИ затичемо једног од последњих посетилаца продавнице соде. Пружа Славици два велика празна сифона. На питање од када вино меша са содом, Драган Јовановић одговара:

- Одмалена. Откад сам престао да пијем млеко, пијем шприцер!