ПОЧЕЛА је поправка платоа на Славији, који је испуцао после само пет месеци од завршетка радова! О трошку извођача МБА "Ратка Митровића" сви дефекти биће отклоњени, а трг доведен у исправно стање, према договору о реконструкцији. На питање ко је крив за пукотине, још нема одговора, а да ли ће Град наплатити банкарску гаранцију и од бугарске компаније која је била задужена за надзор, остаје да се види.

Радници МБА "Ратко Митровић" јуче су, према обећању које је дао власник компаније Бранко Миљковић, започели поправку. Трг је прво ограђен, а онда је почело рушење онога што није урађено квалитетно. Слој полимер-бетона који се одвојио биће уклоњен, саниран и поново уграђен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Славија: Рок за поправку штете пет дана!

Захваљујући и гарантном року, извођач има обавезу да поправи и сва оштећења која могу да настану накнадно, у наредне две године, од дана када поправљени плато предају на коришћење граду.

Уколико "поправни" не буде урађен како треба, Секретаријат за инвестиције наплатиће банкарску гаранцију од 194 милиона динара и ангажовати друге фирме да поправе оно што је извођач лоше урадио.

Фирме - ЈВ "Рубикон инжењеринг" ЕАД и "СПЦ инжењеринг" из Бугарске и "Хидропројекат - саобраћај" д. о. о. из Србије, које су биле задужене за надзор радова, још утврђују ко је крив. Извештај би требало да стигне ускоро, на адресу Секретаријата за инвестиције који је био наручилац радова.

Грађевинске екипе јуче на Славији

У жељи да сазнају како је могуће да су извођачу радова издале потврду о добро урађеном послу, "Новости" су контактирале с овим конзорцијумом. Одговора није било. Остали су неми и на питање да ли је тачна претпоставка да се плато распада пошто су радови изведени на ниским температурама.

Да подсетимо, када се почетком недеље дигла бура око попуцалог платоа, извођач радова МБА "Ратко Митровић" оптужио је пројектанта Саобраћајни институт ЦИП да им је наметнуо подизвођача радова на платоу - фирму "Релит" из Чачка. Због ових оптужби, директор ЦИП Милутин Игњатовић најавио је да ће тужити Бранка Миљковића, власника МБА "Ратко Митровић". Подизвођач радова, односно директор фирме "Релит" из Чачка, Душан Кнежевић, правадао се чињеницом да су радови изведени по неповољним временским условима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Игњатовић: ЦИП урадио пројекат по конкурсном решењу

ЕВРОПСКА БАНКА: НАЋИ НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ

ГРАД Београд, као инвеститор, одговоран је за одабир и квалитет радова - истичу из Европске банке за обнову и развој, чијим зајмом су финансирани радови на Славији.

- Могући дефекти су уобичајена појава када се ради о компликованим инфраструктурним пројектима, па уговори зато и имају клаузулу о гарантном року. Град и извођач радова морају да нађу решење како ће се штета санирати, када разлози због којих су оштећења настала буду познати. А колико смо упознати, извођач радова је већ рекао да ће сва оштећења поправити о свом трошку - кажу у ЕБРД.