НА територији Београда јуче је на две локације проглашена редовна одбрана од поплава, код Куле Небојша и на пепелишту код ТЕНТ у Обреновцу. Ту се већ превентивно налазе џакови са песком који ће бити постављени уколико се Сава или Дунав излију, а надлежни тврде да ситуација није драматична, нема разлога за панику и да су то тренутно једине активности кад је реч о одбрани од поплава.

- Нема опасности по суграђане. Што се раста Саве тиче, у наредним данима се очекује врх поплавног таласа који долази из Хрватске и Републике Српске - рекао је Дарко Главаш, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима. - Засада је стање такво да има довољно простора у акваторијуму Саве и Дунава да прихвати сву ту воду без опасности по територију града Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Опрез испод Куле Небојше

Он је истакао да на територији престонице јавна водопривредна предузећа редовно прате и стање водотока и комплетне каналске мреже. Тако је јуче у обилазак десне обале Саве, и водотокова другог реда, у делу кроз територију Чукарице, ишао и члан Општинског већа Жељко Рабљеновић са оперативом ЈВП "Београдводе". Ситуација је у редовном режиму одбране од поплава. Очекује се благи пораст воде до 22. марта, а након тога стагнација и пад водостаја.

- Тренутно Остружничка река, Сибовик, Степашница, као и уливне грађевине, ретензије и канали, имају уредан протицајни ток и довољно капацитета за прихват и знатно већих количина вода од садашњих - рекао је Рабљеновић.

Како је најављено, праћење ситуације и обилазак терена наставиће се и даље на целој територији која може бити потенцијално угроженa.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мали: Штаб у приправности, нема опасности од поплава

ИЗЛИВАЊЕ НА ИЗЛЕТИШТУ ЗАБРАН

ИАКО се река Сава протеклог викенда излила на излетишту Забран у Обреновцу и потопила игралиште и паркинг у близини воде, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић тврди да се то дешава сваке године.

- Река се излива сваког пролећа и јесени на Забрану, ми пратимо ситуацију, а народ није узнемирен - објашњава Чучковић. - У контакту смо са РХМЗ, са Сектором за ванредне ситуације, и градским и државним.