Изложили опрему извиђача

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

12. 03. 2018. у 14:32

Изложили опрему извиђача

Фото Ж. Кнежевић

Сајам колекционарства у Хемијско-технолошкој школи. На тезгама мараме, амблеми, кошуље, печати и салвете

МАРАМЕ, кошуље, беџеви, амблеми, значке... само су део оног што извиђачи сакупљају, а у недељу су представили на традиционалном "Сајму колекционара извиђача", који је одржан у Хемијско-прехрамбено-технолошкој школи. Осим скаута из Србије, своје колекције су представили и њихове колеге из Холандије, Словеније и Црне Горе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У бази САЈ-а одржано такмичење младих извиђача

Према речима Јелене Бојовић, старешине одреда извиђача "Михајловац", циљ сајма је да на једном месту окупи све заљубљенике у извиђачко колекционарство и покаже шта све имају у својим збиркама. Она истиче да поједине извиђачке колекције, углавном у иностранству, броје и по више десетина хиљада експоната. Осим опште колекције у којој су мараме, кошуље, амблеми, беџеви, постоје и оне у којима су фотографије, летописи, салвете... На својим смотрама, извиђачи размењују међусобно предмете, купују, како би се поносили што бројнијом колекцијом.

- Учешћем на сајму извиђачи показују љубав према колекционарству, а првенствено упорност да сакупљају, сналажљивост да пронађу, креативност да прикажу, несебичност да размене, истрајност да очувају колекције као културно благо наше организације - истакла је Бојовићева.


У ШУМИ ОД МАЛИХ НОГУ

СВАКИ одред био је дужан да изложи четири колекције. Осим извиђачких "реквизита", на штандовима су се могли видети и играчке, чоколадне куглице, стари часописи...Најмлађи учесник сајма Александар Бојовић, који има девет и по година, рекао нам је да је извиђач од малих ногу. Каже да му је најлепше кад борави у природи, зна сам да рашири шатор и веже чворове, не плаши се да ће се изгубити у шуми, нити да преспава у шатору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације