ДОПИС, који је упућен предшколским установама, да родитељи треба да донесу потврду о вакцинацији и да су деца здрава како би могли да иду у вртић, у складу је са Законом о заразним болестима и Правилником о имунизацији, речено је "Новостима" у Министарству здравља.

Како истичу надлежни, законским одребама је предвиђено да се за свако дете које се уписује у предшколску установу мора доставити потврда педијатра о вакциналном статусу.

- Дете мора бити вакцинисано, или није примило вакцину уколико постоје привремене или трајне медицинске контраиндикације - наводе у Министарству здравља. - Не спроводе се никакве репресивне мере, већ само оно што је у складу са законом и правилником.

Допис који је упућен предшколским установама, да се потврда о вакцинацији мора донети у року од седам дана или деца неће моћи да иду у вртић, изазвао је панику међу родитељима. Основни циљ ове мере, која није нова, јесте да се спречи ширење епидемије малих богиња на предшколске установе.

Малишани који из оправданих разлога нису још примили све неопходне вакцине за њихов узраст неће бити враћени кући из обданишта, ако су здрави. Неопходно је само да постоји писмено мишљење педијатра зашто није било могуће да дете прими цепиво. Паника у јавности се подигла у октобру прошле године, када је Дом здравља Стари град одбио да издаје потврде за вртић малишанима који нису вакцинисани ММР цепивом против малих богиња, заушака и рубеола. И тада је реаговало Министарство здравља.

ОПШТИНЕ ОД 573 оболела од морбила, највише их је са општине Палилула - 147, следи Земун са 98, Нови Београд - 70, Савски венац - 69, Чукарица - 44, Звездара - 32, Гроцка - 24, по 22 оболеле особе су са Вождовца и Раковице, девет из Обреновца, осам из Младеновца, шест са Врачара, пет из Старе Пазове... У ГЗЗЈ бележе и да у 83 домаћинста има по двоје и више оболелих.

- Вакцинисање деце законска је обавеза, а потврда за колектив издаје се здравој деци која могу бити вакцинисана и невакцинисана, с тим што за другу групу деце мора да постоји напомена да нису примила вакцину - саопштило је у октобру Министарство здравља.

Према подацима Градског завода за јавно здравље, закључно са 30. јануаром, у престоници је регистровано 573 оболелих од морбила, од којих 331 није примило ММР вакцину.

ОБОЛЕВАЈУ НАЈВИШЕ МАЛИШАНИ

МЕЂУ оболелима од морбила у главном граду највише је деце, говоре подаци Градског завода за јавно здравље. Тако је регистровано 179 малишана са малим богињама, узраста од једне до четири године, до 12 месеци их има 71, а старости од пет до девет година - 50 деце.

У узрасту од 10 до 14 година има 22 оболела, од 15 до 19 година - 18, од 20 до 29 година - 45, од 30 до 39 година - 127, а старијих од 40 - 61.