ЗДРАВСТВЕНА каса Београда, у овој години, за четвртину је пунија него лане, па је буџетом за домове здравља и заводе који су у надлежности града предвиђено - 355 милиона динара. Највећа инвестиција свакако ће бити изградња дома здравља у Борчи, здравствене станице у Угриновцима, као и реконструкција дела крила и доградња пасареле новог крила Дома здравља Обреновац.

Према речима др Вере Дражић, секретара за здравство, буџет за здравство је за 27 одсто већи у односу на прошлу годину. Изградња нове здравствене установе у Борчи почеће у другој половини године. За реконструкцију постојећег Дома здравља у Обреновцу добијена је грађевинска дозвола, тренутно се ради на пројекту, а у току је израда идејног решења за изградњу здравствене станице у Угриновцима.

Осим инвестиционих улагања у изградњу нових здравствених објеката, највећи део новца биће уложен у набавку опреме за домове здравља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Прегледе код лекара ћемо заказивати путем апликације

- Планирана је набавка четири рендген апарата у вредности 44 милиона динара, за опремање здравствене станице у Сурчину биће издвојено 35 милиона динара, за три ултразвучна апарата 14 милиона динара - каже Дражић. - Буџетом је планирана куповина 11 путничких возила, два комбија, 11 санитетских возила, од којих је осам намењено Градском заводу за хитну медицинску помоћ. За ове намене из буџета ће бити издвојено 73,5 милиона динара.

Како истиче Дражић, буџетом је опредељен новац и за неке инвестиционе радове и санацију појединих здравствених установа. Тако ће 11 милиона динара бити издвојено за електрорадове у старом делу Дома здравља "Вождовац", планирана је и санација крова огранка Дома здравља у Миријеву. За мониторинг и сузбијање амброзије предвиђено је 30 милиона динара, програме унапређење здравља у организацији Црвеног крста Београда - 15 милиона динара, унапређење квалитета здравствене заштите мајке и детета - 7,5 милиона динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рекордан одзив, 23.180 грађана на превентивним прегледима

Др Вера Дражић,фото П.Митић

СВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

Нови дом здравља у Борчи имаће скоро све специјалистичке службе. Осим педијатрије за болесну и здраву децу, службе за здравствену заштиту одраслих, гинекологије, стоматологије, житељи насеља на левој обали Дунава имаће на услузи и рендген, ултразвучну дијагностику, лабораторију, физикалну медицину и рехабилитацију, консултативно специјалистичку службу интерне медицине, офталмологије, ОРЛ и психијатрије, хитну помоћ и апотеку.