Додатне камере на Јеврејском гробљу

С. ВИДАЧКОВИЋ

петак, 05. 01. 2018. у 20:00

Додатне камере на Јеврејском гробљу

Скоро је преко снимка идентификован вандал Фото Н. Фифић

После инцидента у Панчеву, вечно почивалиште у Рузвелтовој биће боље обезбеђено. Недавно је спречен покушај крађе бронзане бисте са надгробног споменика

ПРОСТОР јеврејског вечног почивалишта није довољно обезбеђен, па се планира издвајање новца за још видео-камера, како би цео простор око гробља у Рузвелтовој улици био 24 сата "на оку". Циљ је да се не понови ситуација када је непозната особа покушала да украде бронзану бисту са једног надгробног споменика у Рузвелтовој улици. У тој намери га је спречио дежурни и једини чувар. Такође, недавно су у Панчеву малолетници срушили чак 47 споменика на јеврејском гробљу од којих су неки из 18. века.

- Радник на гробљу је приметио лопова и спречио га да украде скулптуру - каже за "Новости" Мирослав Гринвалд, председник комисије за гробље Јеврејске општине. - Видео-надзор је идентификовао особу. Полицији је поднета кривична пријава против непознатог лица са приложеним снимком. Планирамо да поред шест камера, колико обезбеђује предњи део на којем су парцеле, обезбедимо средства за покривање и доњег дела.

Према његовим речима, ограда гробља је пре неколико година санирана. Предњи део је покривен са шест камера, док парцеле на Ашкенаском гробљу, које се налази у склопу Новог, надзире једна камера. Осим ситних крађа, није било озбиљнијих скрнављења споменика.

- Имамо једну запослену особу која ради до 15.00, када се и закључавају капије. Поред послова одржавања и чишћења, она води рачуна и о сигурности приликом посете грађана.

И на десет осталих београдских вечних коначишта, лопови се често не "задовоље" само скрнављењем гробова, већ са њих кући понесу цвеће, венце, кандила, бисте. Неки чак краду и слова са надгробних споменика!

Са друге стране, иако је обезбеђење присутно 24 часа на капијама десет највећих престоничких вечних пребивалишта, из ЈКП "Погребне услуге" кажу да се, без обзира на ову меру, ипак - краде. Међутим, због појачаних мера безбедности, на најелитнијем Новом гробљу у скорије време није било већих вандалских чинова.

- На простору Новог гробља у последњих осам година није било насилног рушења надгробних обележја - рекли су "Новостима" из овог предузећа. - Оно са чиме се суочавамо су различите врсте крађа. Углавном се отуђују метални предмети и бронзане бисте. Падови споменика које грађани повремено пријављују су последица дотрајалости или нестручне изградње.


КУКАСТИ КРСТ У ЈЕВРЕЈСКОЈ УЛИЦИ

СИМБОЛ нацизма, кукасти крст, освануо је пре неколико дана на фасади зграде у Јеврејској улици на Дорћолу. Подсетимо, ово није први пут да вандали цртају "свастику" у овој улици.

- Надам се да ће надлежни утврдити о чему је реч. Можда је у питању вандализам, али је много компликованије ако је то урађено из мржње или због антисемитизма. Надам се да ће комуналне службе уклонити тај знак и да се овакви скандали више неће понављати - рекао је Александар Гаон, председник Савеза јеврејских општина Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Klimt-Bec

21.09.2018. 15:11

Koliko takve osobe mogu biti mentalno zaostale ili debilne, da skrnave Svetinje i velicaju naj vece zlo covecanstva 20-tog Veka? I to u Srbiji koja je toliko stradala i danas strada od Nacizma!!!