БЕЗБЕДНОСНО-информативна агенција, уз помоћ полиције и Министарства за заштиту животне средине, открила је темпирану еколошку бомбу у Обреновцу. У селу Вукићевица оперативци су пронашли чак 25 тона канцерогеног отпада, који би могао да угрози здравље мештана, трујући земљиште и воду!

Према сазнањима "Новости", на парцели Зорана Марковића (56), власника фирме "Нитор транс", која се бави друмским превозом терета, ископано је на десетине цистерни и буради у којима је био "прљави" мазут, остаци од машинског уља и аутомобилских гума.

Реч је о изузетно опасним материјама, које у себи садрже бензен и тоулен. Отпад је био само затрпан, без икаквог обезбеђења и заштите, и могао је врло лако да, преко подземних вода, доспе до бунара који су једини извор снабдевања водом у овом подручју! Управо због овога је наложено да се под хитно испита квалитет воде и земљишта у том рејону, како би се утврдило да ли је здравље становника угрожено.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АКЦИДЕНТ У ЈП "НУКЛЕАРНИ ОБЈЕКТИ СРБИЈЕ": Озрачио се после крађе у "Винчи"!

Због угрожавања животне средине и здравља људи, Зорану Марковићу одређен је притвор до 30 дана. Проверавају се сумње да је он узимао новац од фирми које су морале безбедно да складиште или отпреме опасни отпад. Пошто је реч о веома сложеним и скупим процедурама, претпоставља се да су направили договор са Марковићем да он то "среди", али за много мање новца.Репортери "Новости" у четвртак су у Вукићевици затекли раднике приватне фирме како уклањају бурад и празне цистерне. Нису били превише расположени за причу, како кажу, навикли су се на ове опасне послове. Умазани, без маски на лицу, наставили су да раде свој посао. Како смо сазнали, део отпада био је закопан у дворишту, а део у ограђеном простору, на којем је Марковић планирао да отвори фабрику за прераду мазута.

За пословање Марковића готово да је читаво село знало. Наводно, овај отпад је закопао пре најмање четири године, а истина је "ископана" у тренутку када је он почео ту да гради и прави фабрику за прераду мазута. Наводно, тада је примећено да земља нешто крије. Сада их највише брине вода коју пију, јер, осим бунара, и цистерни које им стижу, друге воде немају.

- Више од две недеље у наше село долазе полиција, ватрогасци, општинари и лекари - испричала нам је једна од житељки Вукићевице. - Њега баш брига, његова деца су у Обреновцу и пију здраву воду, шта ко мари за нас овде. И тако нас је из године у годину све мање. Прича се да је свашта радио, па нас ни не чуди што су га ухапсили.

Полиција је издала и званично саопштење, где наводе да су Марковића ухапсили због сумње да је унео опасне материје у Србију и недозвољено их прерађивао, одлагао и складиштио.

Надлежни у Министарству заштите животне средине кажу да су их о пронађеном отпаду обавестили Безбедносно-информативна агенција и Основно јавно тужилаштво из Обреновца. Еколошка катастрофа је, на сву срећу, избегнута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Загађење је светски убица број један

- Забринути мештани су нас прошле недеље обавестили да се нешто дешава и питали да ли смеју да пију воду из бунара - казао нам је један од одборника Скупштине општине Обреновац. - Чули смо да је пронађен опасан хемијски отпад. На парцели која је у приватном власништву.

Како сазнајемо, пронађени отпад био је смештен у контејнерима од по 1,2 тоне и бурадима од по 200 литара. Све је било закопано на дубини од пет метара.

КОНТРОЛА

КАКО "Новости" незванично сазнају, Безбедносно - информативна агенција ће, у сарадњи са МУП и ресорним министарством, у предстојећем периоду појачати активности када је реч о еколошкој безбедности земље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преврнуло се шест цистерни код Новог Бечеја. Исцурела сирћетна киселина (ВИДЕО)

Циљ је да се сви потенцијални извршиоци, који могу да угрозе људе и животну средину, одврате од тог опасног чина. Очекује се да ће у наредним данима бити преиспитане све дозволе за складиштење опасног отпада које су почеле да се издају још 2009. године.

ЧУЧКОВИЋ: САМО ЗВАНИЧНО

НИШТА не можемо званично да коментаришемо, док надлежне институције то не објаве - казао је, за "Новости", Мирослав Чучковић, председник Општине Обреновац. - Сав отпад је пронађен на приватном поседу и надлежне службе раде свој посао. О томе нисмо могли ни у Скупштини да причамо, јер нисмо много знали.