СТАЗЕ ОШТЕЋЕНЕ, УГРОЖЕНИ КОЊИ: Алармантно стање арене за такмичење племенитих животиња

Г. Новаковић

10. 11. 2017. у 23:46

СТАЗЕ ОШТЕЋЕНЕ, УГРОЖЕНИ КОЊИ: Алармантно стање арене за такмичење племенитих животиња

Александар Радовановић (десно) на тркалишту,Фото Предраг Митић

Због лошег стања хиподрома, повреде коња су све чешће, а ентузијасти из Удружења љубитеља Београдског хиподрома сматрају да овај понос Београда може и мора да буде у бољем издању

СА такмичењем "Костолац", одржаним крајем септембра на Београдском хиподрому, званично је стављена тачка на овогодишњу скромну тркачку сезону. Ентузијасти из Удружења љубитеља Београдског хиподрома, захваљујући којима се и чуо топот коња на Царевој ћуприји, сада сумирају утиске. Осећај поноса због сачуване вековне традиције, међутим, кваре им повреде животиња, које су учесталије него икада и то због лоших стаза!

Према речима Александра Радовановића, оснивача Удружења и власника два галопера, коњичка арена мора бити много боља, односно идеална. Некада се Београд њоме хвалио, а сада животиње на њој завршавају каријеру због повреда.

- Проценат озледа коња већи је ове сезоне него ранијих година - каже нам Радовановић. - Стазе нису ни на минимуму да би се користиле за спортске активности. Оне су неравне, пуне рупа, камења и гранчица, које нико не чисти.

У оронулост тркалишта уверили су се и репортери "Новости". Платно постављено између земље и песка, чија је улога да покупи вишак влаге, вири на површини готово на сваком метру. Којекакви отпаци уронили су у песковиту облогу, а травнате површине одавно нису покошене. Да је ситуација на Хиподрому аларманта када је реч о безбедности, сведочи и стручњак Божидар Милорадовић - тренер касача и возач кола.

- Стазе нису реконструисане више од деценије. Галопске стазе су дубоке и неравне, касачке тврде. Најчешће су повреде тетива и зглобова коња и са тиме смо се суочавали током припрема за трке. За време такмичарских дана једном је пукла плећка, а од тога горег нема - објашњава нам Милорадовић.

Иако су задовољни што су самостално пронашли спонзоре и комплетно исплатили победнике трка, Удружење љубитеља Београдског хиподрома поражено је чињеницом да надлежно јавно предузеће "Хиподром Београд", како тврде, не чини ништа да коњички спорт "врати у живот".

- Хиподром пропада због ситних интереса. Објекат је доступан "дивљим" школама јахања, а угоститељски објекти изнајмљују се у приватне сврхе - истиче Радовановић. - Предузеће не доприноси побољшању нимало, руководство не проналази решења за проблеме нити има предлоге. Делатност им је организовање трка, а ни то их не интересује. Да је традиција прекинута ове године, свака наредна сезона била би упитна. То није смело да се догоди.

Ипак, део проблема на плећима је и савеза галопера, касача и препонаша.

- На челу савеза остао је стари кадар, који се не прилагођава данашњици - закључује Радовановић.


БЕЗ ТРКЕ ГРАДА И ОПШТИНЕ ЧУКАРИЦА

ЈП "Хиподром Београд" ове године није конкурисало за новчана средства за одржавање традиционалних трка под спонзорством Општине Чукарица и града Београда. Ову информацију потврдили су нам из Општине.

- Уколико нам се предузеће обрати са захтевом за подршку у наредној години, ми ћемо се радо одазвати - нагласили су челници локалне самоуправе.

Иначе, одговоре из Хиподрома о даљим плановима за предстојећу сезону, "Новости" нису добиле.


НОЋУ ВОЗЕ МОТОРЕ

БУДУЋИ да се капије Хиподрома никада не закључавају, улаз је доступан свима. Малобројни посетиоци неретко шетају стазом током тренинга, што омета дресере и џокеје. Упад паса луталица још је опаснији!

- Коњи су веома плашљиве животиње. Пси их јуре и иду им право под ноге, што такође доводи до пада и повреда. Да вам не причам шта се овде ноћу дешава... Стазом дивљају мотоциклисти - сведочи тренер Божидар Милорадовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bane

11.11.2017. 11:33

Takmicenje "plemenitih" zivotinja... Kakva zamena teza. To je takmicenje ljudi, na grbaci "plemenitih" zivotinja...