У МРАКУ ЗБОГ КРАЂЕ КАБЛОВА: Не ради расвета од Пупиновог моста до Панчевачког пута

С. Б. Милошевић

четвртак, 09. 11. 2017. у 20:50

У МРАКУ ЗБОГ КРАЂЕ КАБЛОВА: Не ради расвета од Пупиновог моста до Панчевачког пута

Лопови су однели комплетну опрему

Нефункционисањем јавног осветљења дуж Северне тангенте већ месецима је угрожена безбедност свих који користе овај путни прстен дугачак 21 километар

МАГИСТРАЛА од Пупиновог моста до Панчевачког пута месецима је у мраку! Разлог за то је обијање десет од једанаест трафостаница дуж пута и крађа електроинсталација. Проблем су и употреба и њихово одржавање, пошто ЕПС до данас није преузео одржавање система јавне расвете.

Нефункционисањем јавног осветљења дуж Северне тангенте већ месецима је угрожена безбедност свих који користе овај путни прстен дугачак 21 километар, а који повезује Земун, преко насеља Борча и Овча, са Панчевачким путем. Од отварања саобраћајнице 2014. обијено је десет од једанаест трафостаница, а од тих десет, осам је опљачкано и није у функцији. Зато је десет километара ове трасе у потпуном мраку.

- Питање је времена када ће две трафостанице које су још у функцији престати да раде - истичу из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда. - Од 2014. смо седам пута ургирали код надлежних институција да се уреди питање употребе и одржавања трафостаница. Употребна дозвола за комплетну саобраћајницу са мостом и пратећом инфраструктуром је прибављена, али до данас инфраструктурни системи нису преузети на употребу и одржавање.

Како возачи не би трпели и даље, Дирекција ће покренути поступак за санацију трафостаница и њихово стављање под физичко-техничку заштиту. Тврде да ће јавне набавке бити покренуте у најкраћем року, одмах по добијању сагласности надлежних градских институција.

- Обијање и крађа опреме и комплетних трафоа, тешких више стотина килограма, није могућа без ангажовања квалификованих људи који су оспособљени да обаве оволики број крађа без повреда и да украдене делове продају или уграде на нелегалном тржишту, а да не буду откривени - тврде из Дирекције. - Такође, постоји сумња да крађе нису изведене само због секундарних сировина већ и због поновне уградње опреме у нелегалне трафостанице.

МИЛИОНИ ЗА ПОПРАВКУ

УПОТРЕБНУ вредност од крађе трафостаница има уље из трафоа, бакарни носачи електроинсталација и метална столарија.

Организована група тако препродајом заради највише пола милиона динара од једне крађе. За санацију једне опљачкане станице, пак, са физичко-техничким системом заштите, потребно је пет милиона динара.

Коментари (1)

Hej haj baš nas briga

09.11.2017. 21:18

nećemo valjda uredjenu državu u kojoj je svako odgovoran za svoj posao!