Професорска колонија без спомен-плоча

Д. В. НОВОВИЋ

08. 11. 2017. у 22:15

Професорска колонија без спомен-плоча

Фото: Никола Фифић

Ни после две године од крађе табли са кућа људи који су задужили Србију оне нису постављене. Лопови покупили све из Јаше Продановића

У УЛИЦИ Јаше Продановића на Палилули, у самом језгру Професорске колоније, још почетком прошле године без трага су нестале спомен-плоче са кућа некадашњих истакнутих професора Универзитета у Београду. Месингана обележја у насељу које је подигнуто послератних двадесетих година прошлог века, за потребе све већег броја универзитетских просветних радника, како станари тврде, највероватније су украдена. Надлежне градске службе већ скоро две године нису их замениле!

Избледеле фасаде старих кућа тако више ничим не подсећају пролазнике да су у њима почетком 20. века становали, између осталих, Милан Будимир, један од најзначајнијих српских класичних филолога, и Александар Леко, хемичар и професор Техничког факултета, и један од "1.300 каплара".

- Дошли су у току ноћи и само "почистили" цео потез, од Таковске до Улице Чарлија Чаплина - прича М. Живковић, станар Улице Јаше Продановића. - Ујутру смо затекли само празна и избледела места на зидовима где су се плоче налазиле. Вероватно су откупљене као секундарна сировина и претопљене. Комшије су још тада пријављивале крађу, али не знам да ли су починиоци пронађени.

Прочитајте још - Београдске приче: Млада архитектура прастарог града

Живот у Професорској колонији почео је 1926. године, када су 43 универзитетска професора одлучила да са породицама населе ондашњу градску периферију. Међу њеним становницима били су и академици, попут математичара Милутина Миланковића, књижевног критичара Богдана Поповића, историчара Владимира Ћоровића...

Хенрик Барић

Обележја чувених професора међу последњима су се нашла на мети крадљиваца секундарних сировина, пошто су претходних година нестајале и спомен-плоче композиторима Јосипу Славенском и Петру Коњовићу. Крадени су и бронзани голубови са фонтане испред Павиљона "Цвијете Зузорић" на Калемегдану, а пре шест година демолирана је и украдена скулптура "Дечак са крчагом" са Чукур чесме. Трећа по реду скулптура трогодишње Милице Ракић која је настрадала у бомбардовању 1999. постављена је 2015. године у Ташмајданском парку, после две крађе.

Александар Леко

ВЕЛИКАНИ

У ЦЕНТРАЛНОЈ улици Професорске колоније становали су др Александар Јовановић (број 13), Урош Џонић (број 15), др Александар Леко (број 21). Дом др Хенрика Барића био је на броју 23, док је четири куће даље живео инжењер Иван Свишчев. На парној страни улице куће су подигли др Младен Јосифовић (број 22), др Димитрије Коњев (број 28), др Милан Будимир (број 30), др Владимир К. Петковић (број 32), Петар Булар (број 36) и др Никола Салтиков (број 38).

Владимир К. Петковић

ПОТРАГА ЗА ЧУВАРЕМ СЕЋАЊА

"ВЕЧЕРЊЕ новости" дуго су пробијале бирократски кордон покушавајући да дођу до одговора на питања о томе ко је надлежан за обнову спомен-плоча у Улици Јаше Продановића и - нису успеле.

Док се Општина Палилула огласила као ненадлежна, Секретаријат за културу града Београда питања је проследио Градском заводу за заштиту споменика културе. Према Одлуци о подизању споменика и скулптуралних дела на територији Београда, он је надлежан за њихово одржавање, уколико је реч о делима под културном заштитом. Када смо се директно обратили Заводу, обавештени смо да ова институција не располаже информацијама о спомен-плочама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Grada

10.11.2017. 00:20

Kada sam se rodio 1950. godine ulica se zvala Varsavska. Ubrzo kao odgovor na rezoluciju IB ulica je preimenovana u Jase Prodanovica. Sredinom 60-tih gotovo da nije bilo univerzitetskih profesora. Dosli su neki novi "sposobni ljudi" za ta vremena a od 2000. godine stigla je i treca generacija stanovnika koja i nema veze niti sa univerzitetom niti sa profesurom. Zato i nikome nije stalo da se spomen ploce vrate na svoje mesto. Dovoljno je da se zapuse rupe. Zivot ide dalje.