ИЗНАЈМЉИВАЊЕ стана на дан постаје све популарнији вид закупа простора у престоници, а главни разлог томе су знатно виши квалитет услуга него у хостелима и драстично ниже цене него у хотелима. У понуди су једнособни станови, али и апартмани у ширем или ужем центру града. Цене се крећу од 30 евра по дану, а неки апартмани достижу и 100 евра по ноћи.

Цену диктирају близина центру града, величина стана, као и опремљеност простора. Богата понуда може се наћи на интернет сајтовима, где су, уз детаљан опис, постављене и фотографије станова.

- Госте можемо поделити у три потпуно различите категорије - прича Милош П., један од агената који издају станове на дан. - Прва група су млађи странци који су на пропутовању кроз Београд. Другу категорију чине они који траже стан близу болница, и то су углавном људи из унутрашњости Србије, из Црне Горе и Републике Српске којима се неко од ближе фамилије лечи у Београду, због чега изнајмљују стан на дан или два. Трећа категорија су љубавници.

За само 40 евра може се изнајмити стан у центру града у близини Трга републике, Калемегданске тврђаве и Скадарлије. У цену изнајмљивања стана површине 36 метара квадратних урачунати су и централно грејање, употреба клима-уређај, коришћење постељине и пешкира. За паркинг-место врши се додатна доплата од пет евра по дану.

ТРАЖЕНЕ И ВИЛЕ У ПОНУДИ су и луксузне виле, површине неколико стотина квадратних метара, а за ноћење у њима је неопходно издвојити неколико стотина евра. Луксузан намештај и врхунска бела техника саставни су елементи велелепних вила. За станаре на дан обезбеђени су паркинг-место и видео-надзор целог објекта.

Само неколико минута хода од центра, у Косовској улици може се наћи смештај у двособном стану по цени од 30 евра на дан. Стан поседује опремљену кухињу с трепезаријом, дневну и спаваћу собу.

У ширем центру града, у понуди су станови веће квадратуре, па је самим тим и цена виша. За трособан стан на Врачару неопходно је издвојити 50 евра по дану, али је стамбени простор опремљен тако да се у њега може сместити и до седам особа. У цену је укључен бесплатан интернет, обезбеђени су чиста постељина и пешкири, али и пегла и фен за косу.

За оне са дубљим џепом у понуди су луксузни апартмани, који су, поред ексклузивног намештаја, опремљени и хидромасажнима кадама или џакузијем. Цена зависи од удаљености од центра града и креће се од 60 до 80 евра по дану.

Почетна цена за стан који се изнајмљује на дан опада уколико се боравак продужи, али и повећава уколико у стану борави више особа.

СВЕ МАЊЕ ГАРСОЊЕРА ЗА КУПОВИНУ АГЕНТИ за некретнине истичу да је у последење време на тржишту све мање гарсоњера и једнособних станова који се могу пазарити у ширем или ужем центру града. Разлог томе је експанзија изнајмљивања стана на дан, које је последњих година актуелно у српској престоници.

Они који рентирају некретнине задовољно трљају руке.

- Гарсоњере су најатрактивније и оне су увек пуне. Њих издајемо по цени од 30 до 35 евра. Скоро сваког дана има некога у стану, тако да у збиру месечно могу да зарадим и хиљаду евра. Постоје тршкови одржавања и чишћења, а често за госте имамо и неке поклоне уколико остају више дана - објашњава Милица К., власница једне од агенција за издавање станова.

Туристичка организација Београда бележи позитивне бројке. Од јануара до краја јуна у Београду је регистровано 993.718 ноћења, а ове године очекује се око милион туриста. Они су углавном смештени по престоничким хотелима. Сматра се да је у сивој зони овај број дупло већи. Тренд доласка странаца је позитиван. Српска престоница атрактивна је за госте из Турске, Хрватске, БиХ, Грчке, Немачке, Словеније, Израела, Бугарске, Црне Горе и НР Кине. А многи ох њих букирају смештај у становима на дан који се оглашавају на интернету.

Бизнис рентирања станова на дан цвета и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. У Српској Атини највећи број туриста борави преко лета, за време "Егзита", када је немогуће пронаћи слободан кревет.