Весић: Нови домови за 44 ромске породице

Танјуг

субота, 07. 10. 2017. у 16:31

Весић: Нови домови за 44 ромске породице

Фото Танјуг / Беоинфо

Градски менаџер Горан Весић је изјавио да је почела друга фаза пројекта "Саградимо дом заједно" у оквиру које ће, како је прецизирао, стамбено бити збринуте 44 ромске породице у Београду

Градски менаџер Горан Весић је изјавио да је почела друга фаза пројекта "Саградимо дом заједно" у оквиру које ће, како је прецизирао, стамбено бити збринуте 44 ромске породице у Београду.

Пројектом је предвиђено пресељење становника новоформираних насеља Макиш 1, Макиш 2, Ресник, Јабучки рит и Кијево у социјалне станове у насељу Овча, као и у сеоска домаћинства, навео је Весић и додао да пројекат Град Београд спроводи заједно са Европском унијом и Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

У оквиру прве фазе пројекта, која је успешно завршена, адекватно је збринуто 120 ромских породица, рекао је Весић који је председавао седницом Координационог тела за праћење реализације Акционог плана за пресељење становника новоформираних насеља Макиш 1, Макиш 2, Ресник, Јабучки рит и Кијево.

Весић је нагласио да ће у оквиру друге фазе пројекта “Саградимо дом заједно” бити збринуте 44 породице, од којих ће половина бити смештена у сеоска домаћинства, а друга половина у социјалне станове.

“Генерално гледано обе фазе пројекта решиће проблем за више од 1.000 Рома и Ромкиња. То је веома важно јер они заиста први пут добијају могућност да адекватно живе у условима који су пристојни и које треба да имају људи. На овај начин, као Град Београд, показујемо велику зрелост да решимо овај проблем који није мали, а који постоји у нашем граду", нагласио је Весић.

Како је истакао, посебну захвалност дугујемо Европској унији која је издвојила велика средства - у првој фази пројекта 1,9 милиона евра, а у другој фази 1,5 милиона евра.

"То је новац без којег Град Београд не би могао да реши ове проблеме. Ми смо као Град Београд обезбедили земљу и инфраструктуру, значи наша улагања нису мала. Заједнички решавамо овај проблем и показујемо да постајемо једно зрело друштво које на адекватан начин брине о најстаријима, о најмлађима и о мањинама, а Роми су свакако угрожена мањина и о њима као нашим суграђанима морамо да бринемо", оценио је Весић.

Он је додао да је начин на који Београд решава овај проблем пример у Европи и да нема пуно европских земаља које овај проблем решавају овако.

"И сами представници Европске уније су нам више пута рекли да је Београд пример који они показују као позитиван и зато сам поносан на све људе који учествују у овом процесу јер на овај начин показујемо да смо град какав јесмо - космополитски и отворен град који брине о свим својим становницима", закључио је градски менаџер.

Седници је, између осталих, присуствовала и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић која је рекла да ће друга фаза пројекта "Саградимо дом заједно" обезбедити стамбено решење за 44 ромске породице што је укупно 222 корисника.

Они су имали могућност да сами одаберу коју врсту стамбеног збрињавања желе, па су се тако 22 породице одлучиле за опцију социјалног становања, због чега се гради објекат у насељу Овча, док су друге 22 породице одабрале да им се купе сеоска домаћинства, рекла је она.

"Оно сто је веома важно то је да су све породице које су обухваћене овим пројектом оствариле пуне услуге система социјалне заштите и да се наравно трудимо да они добију пуну интеграцију у друштво и да остваримо њихову социјализацију", истакла је Станисављевић.

Она је нагласила да ће целим пројектом, првом и другом фазом, бити обухваћено 170 породица тј. више од 1.000 корисника.

“То је веома значајно за Град Београд јер је ово резултат који је урађен од 2014. године што значи да је за непуне три године, путем средстава ЕУ, Град показао како може да ради када постоји воља", закључила је Станисављевић.

Коментари (3)

Милан

07.10.2017. 17:50

Мој отац ветеран и 35 година радног стажа за државу, такође и мајка отприлике и још подстанари.

Hangover

07.10.2017. 19:09

Ispasce da sam sovinista ali mi nije jasno zasto drzava i grad dozvoljavaju formiranje takvih naselja koja kasnije moraju da raseljavaju i grade stanove za Rome? Ispada da su oni koji rade i placaju kirije ili kredite budale. Kao nacionalna manjina i socijalno ugrozena grupa moraju imati pomoc drzave ali ne na ovakav nacin. Stimulisete njihov nerad i drustvenu neodgovornost. Radite na inkluziji i skolovanju Roma, imaju oni pored prava i obaveze,a ne da problem resvate poklanjanjem stanova.

Zlatno tele

08.10.2017. 08:18

Jako lukavo pred izbore! Rome je lako potkupiti, mada od toga neće biti ništa! Još jedan u nizu planiranih projekata za pranje novca.

Анти Антифа

08.10.2017. 09:04

ово је дискриминација Срба и свих осталих грађана који нису Срби