НА територији Београда, односно у његовој околини на левој обали Дунава, живи око 350 дивљих свиња, кажу из престоничких ловачких удружења. Често знају у потрази за храном да поједу кукуруз са поља или развале ограду домаћинства и направе штету. У већини случајева у сусрету са човеком беже, али ако су рањене или узнемирене, знају да буду агресивне и нападну човека! Лов на ове животиње дозвољен је од 1. јула до 31. децембра!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Дивље свиње јуре бициклисте

Екипа "Новости" затекла је групу ловаца на насипу у приградском насељу Црвенка, где је пре неколико дана бициклиста Милан П. имао блиски сусрет са овом дивљом животињом. Наводно, возио је бицикл и сишао да се мало одмори. У том тренутку вепар га је појурио. На срећу, успео је да побегне и остане неповређен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нови Сад: Узбуна због дивљих свиња

Ловци из палилулског насеља Црвенка су нам рекли да у растињу на обали Дунава има много дивљих свиња, које ту највероватније допливају са Великог ратног острва. Крда су правила велику материјалну штету, најчешће у пољима кукуруза. Штета коју вепрови направе кад провале на имање ће бити надокнађена само ако је то место било ограђено.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дивље свиње им обраше засаде

- Ове свиње направе хаос у пољу, као да је прошао тенк, поготово ако је већа група у питању - прича Црвенчанин Бора Марковић. - Углавном чекају ноћ па тада крећу у поход, јер су у стању да пређу и до 40 километара за једно вече. Нису ни оне глупе, ове године су јеле само онај кукуруз који је преживео сушу, оне сасушене нису ни пипнуле.

ПРЕПЛИВАЈУ ДУНАВ ДА је Дунав дивљим свињама омиљена река за пливање, доказују три вепра која су почетком септембра допливала до Штранда у Новом Саду. У раним јутарњим часовима, њих је приметио радник обезбеђења, а једна свиња га је и појурила! Он се попео на бину и тако се спасао, а полиција је на неколико сати блокирала овај део за купаче, због опасности од "незваних гостију". На срећу, свиње су се уплашиле и побегле.

Како су нам мештани показали, око бара које се налазе између насипа и Дунава се јасно види ископана земља, коју су дивље свиње изровале тражећи корење, глисте, црве или било шта хранљиво.

И из Општине Палилула кажу да је било пријава да су дивље свиње правиле штету и јеле усеве.

- Грађани су нам пријавили овај проблем пре око два месеца, али то није у нашој надлежности, па смо их упутили на ловачка удружења - рекли су за "Новости" из Општине Палилула.

Житељи овог дела Палилуле не страхују много и кажу да у њиховом крају има много шакала, фазана, јелена и лисица.

Јавно предузеће "Ветерина Београд" има одговорност, али не и надлежност да интервенише приликом оваквих проблема са дивљим свињама.

- Сва дивљач је у надлежности шумских газдинстава - рекао је директор "Ветерине Београд" Будимир Грубић. - Али ако дивља свиња случајно залута у центар града, ми бисмо изашли на терен, успавали је и покупили, после чега би била враћена у природно станиште. То је стандардна процедура у оваквим случајевима.


ДОЗВОЉЕН ЛОВ на само 10 КМ ОД ЦЕНТРА!

ЛОВЦИ кажу да је Београд јединствен по томе што се на само десетак километара од центра града може доћи у лов на ситну, али и на крупну дивљач.

- То нема ниједна светска престоница, да се у околини града може ловити скоро сва дивљач, од дивље патке, лисице, јелена до дивље свиње - наводи један од ловаца.