Камене пјацете око Косанчићевог венца

М. Т. К.

12. 08. 2017. у 23:59

Камене пјацете око Косанчићевог венца

Реконструише се плато испред аустријске амбасаде

Две прометне раскрснице у старом делу града следеће године биће уређене као италијански тргови. Постављају се клупе, декоративне чесме и скулптура.

ПРОМЕТНЕ раскрснице, које представљају капије Косанчићевог венца, следеће године биће претворене у пјацете - мале, уређене тргове, поплочане каменом. Према најави главног градског урбанисте Милутина фолића, асфалтне површине одлазе у прошлост, а веза Калемегдана и Топличиног венца са Косанчићевим венцем, биће атрактивни скверови, као природни пешачки ток.

Фолић објашњава да ће нова два трга бити поплочана истим каменом којим су поплочани тротоари Косанчићевог венца.

- Пјацета испред аустријске амбасаде биће простор на коме се сусреће Калемегдан са пешачком зоном и великим степеништем које је главна веза са савским шеталиштем, местом одакле данас долази највећи број посетилаца Београда - објашњава Фолић. - На тој пјацети биће постављена клупа и камена чесма за оне који су се уморили пењући се степеницама.

Градским урбанистима стигла је и иницијатива да се на том месту постави и једна модерна скулптура која ће увести радознале посетиоце у ову зону културе у којој је за следећу годину планирана изградња градске галерије.

Друга пјацета, на углу са Поп Лукином, повезаће својим каменим плочником зону Косанчићевог венца са зоном Кнез Михаилове, па ће се пешачки токови који силазе на реку, Улицом Вука Караџића са једне, и са Обилићевог венца, са друге стране, сливати улицом Топличин венац управо на овај новоформирани градски трг.

- На овој пјацети моћи ће да се предахне уз поглед на свеже уређене фасаде у овом делу града. У непосредној близини је и простор библиотеке који ће се, према пројекту чувеног бечког архитекте Бориса Подреке, преуредити у још један јавни простор на коме ће посетиоци имати прилику да се упознају са српском историјом и грађом која је страдала у бомбардовању 6. априла 1941. године - прича Фолић.

Сквер код Поп Лукине улице

Главни градски архитекта каже да су ове значајне јавне површине до сада биле потпуно запуштене и преплављене нелегално паркираним аутомобилима.

- Њиховом реафирмацијом, као и целокупном градском стратегијом којом се предност даје пешацима и бициклистима, док се аутомобили са јавних површина преусмеравају у гараже, значајно се побољшава квалитет живота у Београду по узору на Беч, Копенхаген и Барселону - закључује први урбаниста града.


РОКОВИ

КОСАНЧИЋЕВ венац до краја новембра добиће ново, умивено лице. Радови на две пјацете биће у последњој фази реконструкције овог старог дела Београда. А већ следеће године почеће изградња градске галерије, а крајем наредне уредиће се и простор на месту старе Народне библиотеке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације