СА ПРВИМ школским звоном 1. септембра, предшколци ће се "уселити" у основне школе "Јован Цвијић" и "1.300 каплара", сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту. У склопу рационализације мреже школа како би се обезбедила додатна места у вртићима, ове образовне установе ће прве бити спремне за пријем будућих школараца.

Како наводе у Секретаријату, у палилуској школи ће за "мале ђаке" бити сређене три учионице, а у клупама ће седети 75 шестогодишњака, док на Звездари има 50 места у две учионице. Надлежни најављују да ће, после ових осмолетки, врата за малишане из вртића отворити и ОШ "Војвода Мишић" на Савском венцу. У овој образовној установи припремни предшколски програм ће похађати 75 будућих првака, за које су "резервисане" три учионице. Међутим, како су потребни радови већег обима, неопходан је отворени поступак јавне набавке.

- За осталих пет школа које ће, такође, примити предшколце, јер имају вишак учионица, у току је припрема пројектне документације - кажу у Секретаријату. - Град Београд је обезбедио новац за адаптацију школа и ово је један од начина да се смањи притисак на предшколске установе, а да се са друге стране рационално користи постојећи празан простор у школама.

Већ је расписан конкурс за израду пројектне и техничке документације за адаптацију простора у основним школама "Ратко Митровић" и "Ђуро Стругар", у којима ће бити смештено 310 малишана јасленог и вртићког узраста.

КВАЛИТЕТ Надлежни најављују да ће учинити све да обезбеде што је могуће више слободних места. На тај начин би требало да се задржи квалитетан боравак предшколаца, од којих ће многи у тим школама годину касније постати прваци.

- Јаслене и вртићке групе ће бити издвојене - истичу надлежни. - То неће бити нужно за припремни предшколски програм и зависиће од случаја до случаја и распореда учионица по школама.

Осим што ће се обезбедити додатна места у вртићима, адаптација простора у школама донеће и уштеде градском буџету. Рачунице кажу да ће цена адаптације простора у школама износити 30 одсто од цене изградње новог обданишта, а број деце који ће бити смештен је знатно већи. Надлежни су раније помињали да је у градској каси за сређивање учионица за смештај малишана "резервисано" од 250 до 300 милиона динара.ДОДАТНИХ 1.200 МЕСТА

Како сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту, засада је сигурно да ће за почетак осам основних школа у престоници бити део пројекта "Мрежа школа", али ће се списак сигурно ширити. - Процене су да ће, када се адаптирају све школе са списка, у њима бити места за око 1.200 малишана - кажу надлежни. - То су "Јован Цвијић" на Палилули, "Војвода Мишић" на Савском венцу, "1.300 каплара" на Звездари, "Ратко Митровић" и "Ђуро Стругар" на Новом Београду, ОШ"Сутјеска" и "Радивој Поповић" у Земуну, као и издвојено одељење "Владимир Роловић" из Раковице.