Спомен-обележје великом српском научнику Милутину Миланковићу откривено је у истоименом парку на Врачару у Београду. Открили су га градски менаџер Горан Весић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и председник Удружења "Милутин Миланковић" Славко Максимовић.

- Споменик је само наставак праксе коју спроводи Град Београд у последњих неколико година, а то је да заиста негујемо културу сећања и да људи који су важни за нашу историју, културу, уметност и науку добију своје споменике и обележја како би били пример за будуће генерације - рекао је Весић. - Заиста сам срећан што српски научник светског гласа, наш најцитиранији научник, коначно добија свој споменик и што смо на неки начин одужили дуг какав као друштво имамо према Милутину Миланковићу који нисмо до сада одужили. Шта је он и колико је дао светској науци можемо причати сатима. Чињеница је да на Месецу и на Марсу кратери носе његово име јасно говори шта је он урадио за светску науку.

Министар Вукосављевић је нагласио да су се подизањем овог спомен-обележја Град Београд и држава Србија и српски народ на неки начин одужили.

- Ово је један мали каменчић у мозаику онога што српски народ дугује овом великом човеку, научнику и родољубу. Живео је у бурним временима када је показао своју високу етичку свест. У свему што је радио био је испред свог времена - рекао је Вукосављевић.


МЕСТО У МУЗЕЈУ

ГОРАН Весић је рекао да Милутин Миланковић заслужује место у неком од наших нових музеја.

- А ми планирамо један музеј који се тиче науке и технике. Он се за такво место и те како изборио - поручио је Весић.