ПРОКУПЉЕ - Како би житеље нашег главног града упознали са значајем важног и јединственог историјског догађаја, какав је за нашу земљу Топлички устанак, Народни музеј Топлице и Музеј жртава геноцида из Београда приредили су изложбу "Топлички устанак 1917. године" на Калемегдану у Београду.

- Ово је први пут да излажемо на отвореном у нашем главном граду. Повод за организовање овакве изложбе је свакако стогодишњица Топличког устанка, јединственог историјског догађаја у нашој земљи, али и целој Европи у време Великог рата - каже Дарко Жарић, директор Народног музеја Топлице, напомињући да су на петнаест паноа представљена документа и фотографије, које су најзначајније за овај народни устанак, једини такав у тада поробљеној Европи.

Иначе, сарадња Музеја жртава геноцида из Београда и Народног музеја Топлице биће настављена и убудуће заједничким промоцијама. Прва таква догодиће се 26. јуна, када ће прокупачки музеј београдској публици у Дому војске представити књигу историчара Петка Маријановића "Топлички устанак" и први број "Топличког зборника".