СТЕЦИШТЕ бескућника и ругло, из којег се више од деценије ширио непријатан мирис на углу Булевара деспота Стефана и Улице Џорџа Вашингтона, ускоро би могло бити део историје! План детаљне регулације овог кварта предлаже изградњу осмоспратнице на потезу од броја 18 до 22, која може почети да ниче већ почетком наредне године. И док један део мештана поздравља идеју новоградње, староседеоци се присећају да су старе куће на овој локацији својевремено наводно биле под заштитом државе све док се нису - урушиле.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове недавно је објавио позив на рани јавни увид у План детаљне регулације за блок на Старом граду, оивичен улицама Џорџа Вашингтона, Булеваром деспота Стефана и Цетињском. План за овај део града урађен је на иницијативу инвеститора из Новог Сада са идејом изградње пословно-стамбене осмоспратнице, са подземном гаражом. Градилиште би се простирало у Улици Џорџа Вашингтона, од броја 18 до броја 22, на напуштеним парцелама одакле су се годинама ширили непријатни мириси, излетали пацови и сакупљали се бескућници.

- Коначно да се нађе решење за тај потез, поред којег се у летњим месецима није могло проћи тротоаром од несносног смрада. Они који памте, знају да су на том простору биле старе, типичне београдске куће с почетка прошлог века, за које се причало да су под заштитом државе и да се због тога не дирају. И тако су се урушиле, нити је ко то обилазио, нити долазио, сем наркомана и бескућника - сведочи Јасна С. из зграде прекопута.


РАНИ УВИД

ПОСЛЕ раног јавног увида у План детаљне регулације, по приспећу предлога и сугестија мештана околних зграда, уследиће и дорада плана. Тек након тога следи усвајање у Градској скупштини.