Косанчићев венац чисте за галерију

М. Т. КОВАЧЕВИЋ

17. 05. 2017. у 23:59

Косанчићев венац чисте за галерију

Са галерије до Карађорђеве улице

Почела припрема терена за дуго најављивану изградњу градске куће у срцу старог града. Од 46 радова, изабрана идеја тима АРЦВС, градња почетком 2018. године

ТЕШКА грађевинска механизација јуче ујутру "почистила" је бараку на Косанчићевом венцу. Терен са најлепшим погледом на ушће Саве у Дунав припрема се за изградњу дуго најављиване градске галерије, која овде треба да никне почетком следеће године.

Градска управа у августу прошле године расписала је конкурс за архитектонски изглед будуће градске галерије, која ће се налазити испод Патријаршије. Конкурс је завршен у марту. Од 46 пристиглих радова, изабрана је идеја ауторског тима АРЦВС.


- Уклањањем бараке на Косанчићевом венцу почела је припрема терена за изградњу градске галерије која ће се налазити на том месту - прича Милутин Фолић, главни градски архитекта.

- Галерија ће већим делом бити укопана у терен, а на њеном крову налазиће се изложбени плато. Тај видиковац биће у нивоу са Косанчићевим венцем.

Фолић открива и да ће се кроз галерију силазити у лагум који излази на Карађорђеву улицу.


- Овим коридором стварамо нову пешачку зону. Калемегдан се повезује са обалом реке Саве. Та веза је значајна и због тога што ће у оквиру ње бити и лифт за слабије покретне - објашњава градски урбаниста.


Испред саме зграде биће постављени столови и столице за одмор, зидови зграде биће у стаклу, док ће унутра бити много простора за посматраче. Границе објекта се утапају у пејзаж. Изградња градске галерије од укупно 2.800 квадрата, не рачунајући степениште, коштаће 1,8 милиона евра.


За идејно решење тим АРЦВС добио је награду у висини од 600.000 динара. Будућу градску галерију осмислиле су архитекте Бранислав Реџић, Драган Ивановић, Зоран Миловановић, Сузана Тисовец, Борис Хусановић и Невенка Реџић.


ТРИ НИВОА

СА трга - видиковца степеништем и рампама посетиоци ће се спуштати до првог од укупно три нивоа будуће галерије, на којем ће бити инфо-пулт, радионица, простор за децу, сала за предавања и кафић. Ту је предвиђен и главни улаз, одакле ће лифтом и степеништем публика силазити у две подземне етаже предвиђене за изложбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације