СТАНОВНИКЕ Кладовске улице на Звездари већ месец дана мучи изградња нелегалног објекта на броју 17 у овој улици, који, како наводе, по својим габаритима далеко надмашује локацијске услове за тај део општине, истовремено кршећи и грађевинску дозволу коју је издала Општина Звездара.

- Грађевинском дозволом је дозвољена изградња приземља, једног спрата и поткровља - каже Драган Стојковић, први комшија спорног објекта.

- Међутим, почетком априла, видели смо да објекат има два спрата, и да инвеститор нема намеру да стане. Име жене инвеститора нам је познато, а знамо и да није пријавила радове, нити платила таксе. Поднели смо више од 50 пријава општинској грађевинској инспекцији, захтевајући да се хитно спречи даља градња и да се покрене поступак за нелегално рушење објекта.

МИНИСТАРКИНО ОБЕЋАЊЕ - НЕ ВАЖИ НАШИ саговорници су се обраћали и Републичком секретаријату за грађевину и урбанизам, министарки Зорани Михајловић, председнику Србије и премијеру.
- Сви добро памтимо обећање министарке Михајловић да од 2015. године дивља градња неће бити могућа, и да ће такви инвеститори и извођачи бити строго кажњени, а објекти уклоњени. Испада да је то мртво слово на папиру и да се ништа није променило.

Иако су од грађевинског инспектора Петра Остојића успели да издејствују доношење решења о обустави радова и рушењу, Остојић им је, како кажу, у просторијама општинске инспекције рекао да ће инвеститор наставити градњу и да ће је завршити, без обзира на донето решење. По завршетку радова, нелегални станови ће се продавати пре него што држава успе у спречавању тога.

Више од сто житеља Кладовске улице, након разговора са шефицом инспекције, обратили су се Градском грађевинском инспекторату и поднели пријаву против општинске грађевинске инспекције и инспектора Остојића, за ког сматрају да је направио повреду радне дужности.

Мештани овог дела Звездаре кажу да сви којима су се обратили разумеју проблем, згражавају се над изгледом и величином ове дивље градње, али осим "саосећања" нико нема стварну намеру да поступи по закону, и сруши то "ругло" од објекта, како га називају у Кладовској улици.

За месец дана, на постојећа два, саграђена су још три нивоа, тако да објекат у близини Градске болнице сад има пет спратова.

Из Општине Звездара очекујемо одговоре на питања када ће се решити проблем становника Кладовске улице, и да ли ће доћи до евентуалног рушења спорних нелегално надграђених спратова.