Пешаци тешко преко Панчевца

Ј. Динчић

04. 05. 2017. у 22:28

Пешаци тешко преко Панчевца

Део стазе уз саобраћајницу / Фото Јелена Динчић

Оштећен велики број прилаза и стаза мосту преко Дунава. И бициклисти негодују, уређење није у програму за 2017.

ПОТПУНО уништене пешачке стазе на Панчевачком мосту све више ометају грађане који су се ка центру града упутили бициклима или решили да прошетају преко моста. Они који су одлучни у својој намери да избегну градски превоз упуштају се у велику авантуру. Јер, из Секретаријата за саобраћај "Новостима" су одговорили да уређење прилаза за пешаке ка мосту није у програму радова за ову годину.

Стаза за пешаке постоји, али сам прилаз мосту није адекватно прилагођен потребама пешака. Неасфалтирани и необележени прилази само су још један у низу проблема са којима се становници овог дела Палилуле сусрећу.

Панчевачки мост је државни пут који пролази кроз насеље за чије одржавање је задужено ЈП "Путеви Србије", док све прилазне саобраћајнице мосту одржава град. Из бициклистичког удружења "Улице за бициклисте" напомињу да су у више наврата писали граду и републици како би се проблем решио, али да одговора није било.

- До сада је замењено неколико упалих бетонских плоча и постављена је заштитна ограда на приступном насипу, а санацију је урадило ЈП "Путеви Србије" - истиче Зоран Буквић, из удружења грађана "Улице за бициклисте", и напомиње да су из предузећа "БГ путеви" ризлом насули тротоар на приступном насипу.

На ред за реконструкцију чекају и оштећени дилатациони прагови на узводној страни ка Крњачи, који су у надлежности "Путева Србије" као и 500 метара тротоара на приступном насипу са обе стране које су у надлежности града Београда. Санацију чекају и ситнија оштећења на приступним рампама као и чишћење самих рампа од блата.

- Често овуда возим бицикл, највећи проблем је како сигурно доћи до моста. Због рупа које се налазе на стазама на самом мосту принуђени смо да двоточкаше "пренесемо" преко моста - прича Марко Ђендаић, бициклиста из Крњаче.

Према речима надлежних из Секретаријата за саобраћај ништа од овога није у програму радова за ову годину.

Из ЈП "Путеви Србије" напомињу да се дилатационе спојнице односно гумени теписи редовно прегледају и по потреби мењају два пута годишње, у пролеће и у јесен пред зимску сезону.

Из "Путева Србије" напомињу да су пешачке стазе крајем фебруара ове године прегледане и поправљене, као и да је део монтажних плоча замењен новим, а део је подигнут и нивелисан. Тиме су пешаци добили већу сигурност, али детаљна реконструкција тек предстоји.

Пешачка ограда, која је на појединим местима пропала, такође ће бити замењена новим сегментима у скоријем временском периоду.

ПЛАНИРАНЕ САНАЦИЈЕ

РАДОВИМА на Бранковом мосту предвиђено је да се замени 432 метра стазе са оградом, као и ивичњак између пешачке стазе и коловоза. Планирано је да буде изграђена потпуно нова ограда која ће бити подигнута на висину од 1,2 метра због бициклиста који се често могу видети на овој траси. Санација моста заказана је за лето, а завршетак би требало да буде за девет месеци од почетка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације