ДВОРАНА Дома синдиката ускоро ће бити реконструисана. Наиме, Дом синдиката склопио је уговор о закупу на тридесет година са приватном фирмом "МЦФ Мегаком филмс". Реновирање ће, како тврде градски челници, почети у јуну, а биће завршено до краја године.

Дворана Дома синдиката, која је деценијама уназад била закупац сале, у мају прошле године отишла је у стечај и убрзо добила новог власника, компанију "МЦФ Мегаком филмс".

- На основу усвојеног плана реорганизације и ангажманом "МЦФ Мегаком филмс", као највећег повериоца Дворане, избегнут је банкрот, затварање, отпуштање свих запослених, продаја имовине и промена намене самог простора Дворане Дома синдиката (ДДС) - каже, за "Новости", Игор Станковић, директор ДДС и оснивач "МЦФ Мегаком филмс". - Иако смо приватна фирма, бранимо јавни интерес. Намена Дворане остаје мултуфункционална у сваком уметничком, културолошком и забавном смислу и садржају.

Дворана Дома синдиката један је од најбољих и највећих простора културе које наш град има. У њу, међутим, деценијама уназад није улагано, па је комплетна инфраструктура у изразито лошем стању.

- Већ годинама јој је потребна озбиљна реконструкција. За Београд је важно да ово место буде преуређено и модернизовано, јер је нама потребна управо такав, вишенаменски простор, како би у њему могли да се одржавају концерти, позоришне представе и филмске премијере - каже, за "Новости", градски менаџер Горан Весић. - Како бисмо дошли до тога, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и ја смо имали више састанака са председником Савеза самосталних синдиката Љубисавом Орбовићем. На крају је потписан уговор на 30 година са компанијом "МЦФ Мегаком филмс".

Град ће, тврди он, инвеститору обезбедити све неопходне дозволе како би реконструкција почела одмах.

- Максимално ћемо помоћи да у овој мултифункционалној сали, којом ће се Београд поносити, осим традиционалних садржаја (Џез фестивал и Фестивал документарног филма) буде и других културних догађаја - објашњава Весић. - Осим града, у читав процес биће укључени Министарство културе и информисања, као и РТС. Захвални смо Савезу самосталних синдиката и компанији "МЦФ Мегаком филмс" на одлуци да Дворана Дома синдиката остане објекат културе.

ГЛАНЦ И ИСПРЕД

НА јучерашњем састанку представника Града, Дома синдиката и компаније "МФЦ Мегаком филмс" договорено је и да се хол испред дворане преуреди у галерију за уметничка излагања.

Такође, Град ће, како тврди Весић, реконструсати и пролаз Безистан који се налази поред саме дворане, док ће на Тргу Николе Пашића бити замењене плоче које су поломљене.

САВРЕМЕНА ТЕХНОЛОГИЈА

ДВОРАНА Дома синдиката биће реконструисана у духу модернизма, уз све традиционалне вредности које има - каже њен садашњи директор. - Осим велике сале, садржаће и пет мањих биоскопских сала, изложбени простор, садржај за најмлађе, а све ће бити опремљено савременим технологијама.