Спасено шест цвећара из Рузвелтове улице

В. Р. - М. Т. К.

13. 04. 2017. у 17:44

Спасено шест цвећара из Рузвелтове улице

ДРАМА Током рушења једног објекта интервенисале полиција и хитна / Фото: Никола Фифић

После састанка градских челника уговорено пресељење неколико радњи поред Новог гробља. Власницима су понуђени објекти у оквиру зграде ЈКП "Погребне услуге"

УПРКОС реконструкцији улице, цвећари из Рузвелтове неће остати без посла. Шесторо од деветоро закупаца биће премештено у простор ЈКП "Погребне услуге" - одлучено је на састанку градских челника. Локали који се налазе уз ограду гробља биће склоњени, а власницима радњи, на лицитацији, понудиће се шест локала који се налазе у згради ЈКП "Погребне услуге", тик уз главни улаз, поред капела.

Ванредни састанак одржан је у кабинету градског урбанисте Милутина Фолића, а присуствовали су представници неколико секретаријата, Драган Балтовски, директор "Погребних услуга", и председник општине Палилула Александар Јовичић.

Постојећи локали морају да се склоне из више разлога, а пре свега због комплетне реконструкције и проширења ове саобраћајнице. Ограда, која је под заштитом Града Београда као споменик културе је веома оштећена, па је неопходна и њена санација. Локали, који су ту деценијама, не могу да опстану.

- У оквиру главне зграде постоји седам празних локала. У једном се налази цвећара нашег предузећа, а осталих шест, по посебним условима, лицитацијски понудићемо људима чији се локали склањају - за "Новости" каже Балтовски.

Раније ујутру, пре састанка градских челника, у близини цвећара у Рузвелтовој улици одвијала се права драма, док су радници рушили први објекат у низу, прекопута Новог гробља.

- Нису хтели да ми пруже прилику да сачекам своје мајсторе који би локал порушили за 700 евра, већ треба да платим њихове, који су троструко скупљи - каже власник Војислав Стаменковић.

* ПОНУДА У ове објекте би требало да се преселе / Зора јовановић


Овај локал саграђен је 2005. године и од самог почетка водио се као привремени објекат. Ипак, једној од радница је позлило, па је полиција позвала и Хитну помоћ која је одвезла жену на даље лечење.

- Она је одрасла уз свог оца у једној од ових цвећара. Није могла да се помири са чињеницом да ће сада све да руше - прича радница Јелена Т.


ОБНОВА МИЈЕ КОВАЧЕВИЋА И РУЗВЕЛТОВЕ

ПРОЈЕКАТ реконструкције Мије Ковачевића и Рузвелтове урадио је Саобраћајни институт ЦИП. Коловозни део улице биће широк 13,10 метара. Иако се спекулисало да ће шинска возила саобраћати средином улице, трамвајске шине биће тик уз тротоар. Између њих налазиће се две коловозне траке.

На тротоару је предвиђена и бициклистичка стаза. Укупно, уредиће се 1.327 метара ове две саобраћајнице. Како је "Новостима" потврдио градски секретар Секретаријата за инвестиције, Лука Петровић, на тротоарима неће бити локала за продају цвећа, а неће бити ни посебних паркинг-простора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације