Руше и цвећаре око Новог гробља

В. РАДУЛОВИЋ М. Т. КОВАЧЕВИЋ

12. 04. 2017. у 16:00

Руше и цвећаре око Новог гробља

Фото Петар Милошевић

Због реконструкција Рузвелтове и Мије Ковачевића локали у околини Богословије биће уклоњени. Власницима објеката истиче рок за исељење

ЗБОГ реконструкције Рузвелтове и Улице Мије Ковачевића, која би требало да почне крајем овог месеца, петнаестак локала око Новог гробља и Богословије, махом цвећара, биће срушено, а њихови власници остаће без посла. Обавештење о уклањању објеката цвећари су добили у складу са законским роком, који траје до вечерас, међутим, сагласни су да из њих добровољно неће изаћи. Састанак власника локала са челницима Града и Општине Палилула тек предстоји.

Радови у Рузвелтовој и Улици Мије Ковачевића обухватиће реконструкцију трамвајске пруге, коловозне конструкције и тротоара. Због тога ће сви привремени објекти на том потезу бити срушени. Према сазнањима "Новости", према новом пројекту, цвећаре и слични објекти на овој саобраћајници нису предвиђени.

- Секретаријат за легализацију крајем прошле и почетком ове године одбио је 14 захтева за легализацију објеката који се налазе на јавним градским саобраћајницама - тврде из градске управе.

Почетак радова, како сазнајемо, планиран је за крај месеца, међутим, рок би, због рушења и противљења власника ових локала, могао да буде и померен.

На десетине породица због санације и модернизације ове улице страхује за своју егзистенцију, јер су многима цвећаре и други локали у овом окружењу једини извор прихода.

- Све до 2003. године нико није помињао привремене објекте - објашњава Слободан Станишић, власник цвећаре. - Моја радња је овде већ 72 године, а пре 14 година Град је преименовао локале у привремене. Закупнину редовно плаћамо, али тврдимо да одавде добровољно нећемо изаћи, па макар и запалили киоске!

ГОТОВО ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ

НА обједињеном тендеру за реконструкцију Трга Славија, Булевара ослобођења и Рузвелтове и Мије Ковачевића, посао су добиле фирме "Ратко Митровић" и "Колас" из Француске. Вредност радова је 15,6 милиона евра, а предвиђено је да радови трају 180 дана. Поставиће се нова контактна мрежа, саобраћајна сигнализација, а предвиђена је и замена јавног осветљења, електро-енергетске инсталација и измештање цеви водовода, канализације, топловода и телеком каблова. Инвеститор је добио све банкарске гаранције, а крајем априла очекује се да ЕБРД да сагласност за извођење радова.

Према наводима власника радњи, слични објекти на истом су месту од када је саграђено Ново гробље. Како стоји у решењу којим се налаже уклањање објеката, уколико власници сами не сруше или изместе локале, уклањање ће се спровести принудним путем, а о трошку власника.

- Како смо обавештени, ако не уклонимо објекат до вечерас, то ће нас коштати и по 10.000 динара по квадрату. Ако нас и не уклоне, поручују да ће нам за недељу дана искључити струју - каже Драган Лучић, један од власника локала. - Нити имам намеру да склањам своју радњу, нити да престајем да радим. Овде сам док мене не склоне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

MIJO

12.04.2017. 16:35

IMA LI NEKO U SRBIJI DA SE PO NJEMO DA IME ULICE,ILI SU TO "STRANCI" KAO TAJ Ruzvelt?Zasto je on zasluzio ime ulice u Srbiji?

dd

12.04.2017. 22:09

Provezem se kolima svakog dana tim putem i nikada nisam videla pešake na toj strani ulice, sem onih koji kupuju cveće. Kome ti ljudi smetaju? Znači, umesto da tako posluju treba da uprte po dva-tri buketa u ruke i da "startuju" prolaznike i one koji silaze iz autobusa na ulazu u groblje, oko semafora, pa čak i psuju ako nećeš da kupiš od njih.