НИЈЕ ГРЕШКА МАЈСТОРА: Господска улица у Земуну плански осмишљена као река са обалом

М. Т. КОВАЧЕВИЋ

29. 03. 2017. у 23:59

НИЈЕ ГРЕШКА МАЈСТОРА: Господска улица у Земуну плански осмишљена као река са обалом

Минималним померањем плоча пешачка стаза биће чвршћа Фото М. Т. КОВАЧЕВИЋ

Асиметрично постављање гранитних плоча и калдрме у пешачкој зони Земуна није грешка мајстора

ГОСПОДСКА улица у Земуну плански је поплочана гранитним каменом и каменим коцкама, тако да пешачка зона изгледа као река са обалом, објашњава Милутин Фолић, главни градски архитекта, поводом утиска грађана да су мајстори оманули у послу и да нису правилно, геометријски уредили корзо.

Фолић објашњава да се овим пројектом улица приближава духу времена у коме живимо, а даје посебан контекст старом језгру Земуна и његовом повезивању са Дунавом.

- Пролазник који разгледа излоге не креће се истом брзином као ужурбани пешак који иде средином улице - прича Фолић. - У том контексту камене плоче највећег формата, постављене су у средњој зони улице где је највећи интензитет пешачког кретања, док се ка зградама камен уситњава.

Према Фолићевим речима, Господска улица урађена је у савременом духу по угледу на централноевропске престонице, попут Беча и Љубљане. А за овакав изглед земунског корзоа заслужан је, као саветник, бечки професор Борис Подрека.

- За поплочавање је коришћен камен гранит, јер он као материјал представља најлепше, најтрајније и на дуже стазе економски најисплативије решење, што се показало на примеру Кнез Михаилове улице, која је поплочана 1987. године - објашњава градски урбаниста.

Житељи Земуна на друштвеним мрежама протестовали су и због тога што гранитне плоче нису геоматријски правилно уклопљење. Сваки ред одступа за по два центиметра.

- Минималним смицањем камених плоча постиже се укрућење, чиме се смањује могућност ломљења, хабања и пуцања. Благо померене плоче, које су у сивој боји, дају природни изглед, реинтерпретирајући површину Дунава кроз поплочање. Управо тим смицањем се добија утисак "треперења" приликом шетње - закључује Фолић.

ПОДРЕКА ВОДИ РАЧУНА О ДЕТАЉИМА

ЧУВЕНИ архитекта Борис Подрека познат је по томе да је мајстор за уређење пјацета и тргова. Пројектујући, труди се да свака ситница у јавном простору до детаља буде наглашена.

У Господској он је замислио да се шахтови и подрумски отвори издижу у раван поплочања, да тиме постају карактерна шара у "тепиху". Такође, посебан акценат ставља и на баштице око дрвећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Shone

30.03.2017. 07:10

Ma bitno je da je njemu jasno. To sto ostalim 99 posto Srbije ovo izgleda kao fusarenje, to nista. Podseca me na vlast. Jedan vice da nam je super dok svi ostali grcaju.

Стф

30.03.2017. 13:39

@Shone - U vreme interneta nije teško informisati se pa proveriti kako se to radi u belom svetu. To što smo mi navikli samo na liveni asfalt i crno-žute stubiće ne znači da je nešto drugačiji pristup sigurno greška.

Wooc

30.03.2017. 13:02

prolazim njom svaki dan I samo cokcem i odmahujem glavom. popili radnici a jos i suce u glavu pa su bili malo sasavi. Da ne pominjem da je ulica bila zdrava i lepa a onda je neko odlucio da obrne kintu i renovira neosteceno. Magistratski TRG gde sam setao bratanca, sada je parking za opstinare uglavnom.. Uaaa!!

Jovan

30.03.2017. 13:21

Bio sam u Beču i nikada nisam video nešto slično. Meni se ovo nikako ne dopada, jer nisu smeli da se sa najstarijim jezgrom tog dela "igraju", već da mu vrate stari sjaj, što danas radi skoro svaki ozbiljan grad. Ako pogledate ovakvo popločavanje, videćete koliko je teško upasovati odredjene elemente (šahtove itd) jer se koristi mnoštvo različitih komada. Sve u svemu su zakomplikovali i naružnili taj deo grada...

MatijaBG

31.03.2017. 12:19

@Jovan - Ti nikad nisi video "reku sa obalom od kaldrme"....kuku,pa gde ti živiš:)

jackic

30.03.2017. 14:50

a na sve to, koliko ocajno izgleda i smesno, dobar deo ploca je pukao i lepljen sam po sebi.... bolje i da je ostao asfalt ili one stare urusene kocke nego ovo... da vidimo kad uvati led dal cemo se klizati po granitu

Tanja

30.03.2017. 19:48

Neću komentarisati estetiku. Sve je urađeno veoma loše. Nije nivelisano, možete se saplesti na svakom drugom koraku. Neuredno je i nekvalitetno, već ima mnoštvo ispucalih ploča. Da li je moguće da se na ovakav način radi nešto što treba da traje decenijama. Ima li ko pametan i odgovoran da to vidi?

Maka

30.03.2017. 22:31

Ovo je haos.. dobro niste i ovde stavili beli mermer! Ovo su duge cetiri godine za Boegrad, samo da dodju ti izbori da ih smenimo dok ne uniste ceo grad!!!

Dusan BG

30.03.2017. 23:28

Ко добија дозволу за овако малоумна идејна решења?

MatijaBG

31.03.2017. 14:07

Dobro,a sada nama rođenim Zemuncima,objasnite...da li je kaldrma reka ili obala,da pazimo da ne upadnemo i ne daj bože udavimo se...:)

miroslav arhitekta

31.03.2017. 18:02

Estetika i materijal nisu sporni i kao i sve ostalo nekome će se svideti a nekome neće.Ostaje činjenica da je granit ekstra trajan i kvalitetan a da se granitnom kockom po ivicama omogućio dobar spoj sa objektima i rešavanje svih nepravilnosti što bi velikom pločom sa našim majstorima bilo neizvodljivo.Ostaju druga značajna pitanja a to su finansije i kvalitet radova...

miroslav arhitekta

31.03.2017. 18:12

nastavak: Elem,radove su započeli u decembru kad im vreme nije pa su jedno 70 šahtova,poklopaca i zatvarača iznivelisali na buduću kotu granita,pa su sve asfaltirali,pa su onda sve te šahtove sekli i spuštali na kotu asfalta pa su sad kad su počeli popločanje sve ponovo sekli i dizali na kotu granita.Da li znate kako to izgleda u pozicijama obračuna za naplatu? Drugo sad po Zemunu idu ljudi koji za TELEKOM postavljaju optički kabl a u Gospodskoj ga nisu postavilipa koliko će granit da traje?

miroslav arhitekta

31.03.2017. 18:38

Za kvalitet izvedenih radova odgovoran je nadzorni organ koga imenuje investitor.pa ukoliko odgovorno i nekorumpirano radi svoj posao svi nedostaci bi morali da budu otklonjeni pre naplate poslednjih potraživanja a postoji i garantni rok. Više me brine to što će u roku od mesec dana nekome da padne na pamet da sve to raskopava zbog raznih stvari i da ne vrati u prvobitno stanje kao što je bilo i sa prethodnim pločnikom od behatona.Sinhronizacija kod nas ne postoji!!!