Корак испред катастрофа

Јелена Новаковић

19. 03. 2017. у 22:15

Установа у Брестовику једина у земљи прати опасне геомагнетске промене. Буре које они региструју могу да паралишу војску, полицију, саобраћај, телекомуникације и раздраже хроничне и психичке болеснике

Корак испред катастрофа

Фото Д. Миловановић

ЈЕДИНО њихово знање и инструменти могу да упозоре на природне катастрофе изазване геомагнетским променама. Појаве снажних соларних и геомагнетских бура које они прате и мере блокирају сателите, проузроковале су сметње у телефонским везама, нестанак струје, пожаре и срушиле кровове кућа у пола банатског села! Упозорење на ову опасност стигло је до грађана путем медија захваљујући њиховом раду у опсерваторијама у селу Брестовику.

Ипак, установа у којој су запослени изгубила је идентитет, одузет јој је вишедеценијски назив "Геомагнетски завод" и сада се води само као Одељење за геомагнетизам и аерономију Републичког геодетског завода.

Смањен је број запослених, преостали су наставили да раде исти посао, на истом месту, али страхују да ће дочекати гашење. Упркос томе што су забринути за своју судбину и будућност Одељења, ови научници бдију над нама 24 сата. Посматрају из секунда у секунд одређене промене око наше планете и у Земљиној кори. Кажу да је најопасније када се Сунце "узбурка" и угрози нашу планету. Тако је било 2013. године.

- Тада је геомагнетска бура изазвала ураган који је срушио 150 кућа у селу Итебеј у војвођанској општини Житиште - напомиње Споменко Михајловић, начелник поменутог одељења, дипломирани инжењер геофизике и професор.

- Преко средстава јавног информисања обавестили смо становништво о томе шта ће се десити. Јер, ништа друго није могуће. Заштита од ове буре не постоји.

Пре и после тога овакве буре су у Србији изазивале мање штете. Када су узимале маха, проузроковале су крчање и прекидање телефонских веза, полицијских моторола...

Споменко Михајловић

Међутим, оне имају снагу да направе много већи проблем. Зато увек постоји оправдан страх да ће отежати друмски и железнички саобраћај, ометати возове, уздрмати авионе током дугих прекоокеанских летова, пореметити здравље хроничних и психичких болесника. Зато податке до којих долази екипа са брестовичког брда користе све државне институције и скоро сва министарства. Ове информације користе безбедносне службе војске и полиције, на основу њих праве се биопрогнозе...

Кад дође до буре, "устрепере" се магнетометри, магнетски инструменти, постављени у дрвеним кућицама на опсерваторијама у Брестовику, у Гроцкој. Неколико антена у дворишту прима сигнале из магнетосфере и јоносфере Земље, који се спроводе до јоносонде, мерног уређаја. У једној опсерваторијској кућици неколико инструмената, стратешки распоређених, непрекидно ради 60 година. Од њих сигнали "путују" до компјутера на коме се очитавају графикони са променама геомагнетске активности које расту и опадају. Стално тако "дишу".

- Због значаја ових мерења држава би требало да улаже у развој ових наших опсерваторија, прими нове младе људе да би се развијала истраживања, која тренутно код нас обавља мали број људи - наглашава Михајловић, којег смо затекли са колегама Драганом Петровић и Миодрагом Рашићем, који чине део тима Одељења. - Спас је што нисмо угашени већ смо опстали у склопу једне друге институције, па ћемо видети куда то води, али сматрам да треба вратити назив Геомагнетском заводу, јер му се тиме првенствено признаје значај и вредност коју представља за Србију.

ПУТ ОД СУНЦА ДО ЗЕМЉЕ

- КАДА на Сунцу настану такозване ерупције, оне изазивају соларне олује пуне усијаних честица и зрачења - објашњава нам ову појаву Михајловић. - Када те олује доспеју у космос и захвати их Сунчев ветар, он их великом брзином и до 2.000 километара у секунди "баца" на магнетно поље Земље. Током тих удара настају геомагнетске буре.

"УГАСИЛА" ЊУЈОРК

ГЕОМАГНЕТСКА бура, чак и осредње величине, када се стровали на нашу планету може да изазове колапс тамо где удари. Траје и по неколико дана, а до сада је правила штету у износу од више стотина милијарди долара!

- Једна је тако проузроковала распад хидроцентрале у Квебеку у Канади, који је зато три дана био без струје - наводи професор Михајло. - Њујорк је због овакве једне буре био осам сати без електричне енергије, па се тада разматрало и да ли да тадашњи градоначелник поднесе оставку.


СВИРЕПЕ "КРАЉИЦЕ"

СТРУЧЊАЦИМА су буре у магнетском пољу које прате бескрајно занимљиве, па се с временом "заљубе" у њих, тврди наш саговорник Споменко Михајловић:

- Оне увек носе лепоту магнетизације и силне енергије геопростора, те су због тога постале најлепше космичке цуре. У славу те раскошне лепоте, некада давно, па и сада, истраживачи су им давали имена познатих жена које су обележиле историју. Једна је тако названа по краљици Елизабети, једна по краљици Јелени...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Danica

20.03.2017. 14:17

Steta je sto ne znamo kakvi sve naucnici postoje I sta se sve korisno radi u Srbiji. Svaka cast.

Aleksandra

22.03.2017. 15:08

Geomagnetizam se primenjuje I u geologiji, rudarstvu, zastiti zivotne sredine, meteorologiji, saobracaju, telekomunikacijama, arheologiji...