ОСИМ за уџбеника, радне листове, разне приручнике, збирке задатака, поједини родитељи ученика млађих разреда основне школе издвајају две хиљаде динара годишње и за часописе. Иако у школама објашњавају да ова куповина није обавезна, у пракси је сасвим другачије. Учитељи "дискретно" скрећу пажњу родитељима да би било пожељно да их купе, да их већина деце има...

Родитељи, који су се јављали нашој редакцији и желе да остану анонимни, кажу да је куповина тих часописа узимање пара и да не знају чему служе. Они се питају, зашто би деца морала да користе у настави те листове, кад већ имају уџбенике и радне свеске. У неким школама деца, чији родитељи не желе да купе часописе, имају непријатности и то пред целим разредом.

- Нисам желела да купим часопис "Мали витез", јер мислим да је непотребан, поред великог броја књига које већ имају за трећи разред - прича једна од мајки. - Међутим, учитељица је сваког дана мом детету говорила да донесе хиљаду динара, да су сва деца дала... Била сам, малтене, на стубу срама. Син је однео новац за прво полугодиште, а дала сам им и за друго, јер не желим да дете буде прозивано свакодневно. Старије дете није имало обавезу да купи часопис док је био у нижим разредима, а млађе мора.

У школама кажу да су једина обавезна "литература" уџбеници и радни листови, а да је све остало додатни материјал. Препорука је, додају, да ученици имају и те часописе, али нико од наставника не може да каже да су обавезни и да, на било који начин, примора децу и родитеље да купе часописе.

Листови намењени школарцима излазе, углавном, једном месечно, а цена коју родитељи плаћају је хиљаду динара по полугодишту. Не постоји могућност да се купи само за један месец, већ само за цело полугодиште, односно школску годину. Родитељи који су с нама контактирали наводе да деца готово да и не отворе те часописе, а камоли да их користе за лакше учење.

СКУПЕ КЊИГЕ

ОСНОВНЕ школе су већ обавестиле родитеље о куповини књига у претплати. Цене се крећу од 7.500 до скоро 16.000 динара, уз могућност плаћања на више рата. Активи наставника у свакој школи су, прошле године, изабрали који ће се уџбеници користити за који предмет за наредне три године.