Почиње чишћење смрдљивих зграда

М. Љ. ПОПОВИЋ

уторак, 14. 03. 2017. у 22:15

Почиње чишћење смрдљивих зграда

Спорна вишеспратница у насељу Др Иван Рибар, фото П.Милошевић

Две и по године после исељења станара, инвеститор ће санирати спорне објекте у Новом Београду. Oтровне материје уклањају "Винча" и "Левер инжењеринг д. о. о."

ДВЕ и по године након што су се станари иселили из "смрдљивих" зграда у Новом Београду - почиње њихова санација! Чишћење зидова од отровних материја радиће Институт за нуклеарне науке "Винча" и предузеће "Левер инжењеринг д. о. о.", а ко ће у њима након тога живети, знаће се тек када посао буде био завршен.

Адаптацију зграда почиње Дирекција за грађевинско земљиште, која је и зидала два спорна објекта у насељу Др Иван Рибар, у чијим зидовима су пронађене штетне материје. Санација је више пута одлагана из разних разлога. Наиме, првобитни план је био да се објекти сруше до темеља, а да се на истом месту изграде два нова, али се од тога убрзо одустало. Чекало се, потом, да сви станари потпишу нове уговоре, а затим се бирао начин на који ће објекти бити реконструисани.

- Институт за нуклеарне науке "Винча" ће у првој фази урадити демонстрацију поступка санације на једном спрату зграде - кажу у Грађевинској дирекцији Србије. - Рок за завршетак демонстрације је четири месеца. Након тога ће бити извршене контроле и провера да ли је загађење у потпуности отклоњено. Када добијемо у потпуности добар резултат, односно очишћене зидове, настављамо даље да радимо. Обе зграде су сада у власништву Дирекције и за нас је приоритет квалитетно урађена санација.

У Дирекцији наводе и да још није позната будућа намена зграда у насељу Др Иван Рибар. Одлука о томе, како кажу, биће донета тек када санација буде завршена и о томе се у овом тренутку није одлучивало.

Иначе, од 199 породица које су због отровних материја морале да напусте своје домове, 53 су решиле је да пруже другу шансу истом инвеститору и сачекају изградњу идентичних зграда неколико метара даље. Остали су се одлучили или за раскид уговора и повраћај новца или за другу некретнину у власништву Грађевинске дирекције Србије.
УСЕЉЕЊЕ ДО 1. СЕПТЕМБРА

СТАНАРИ кој су се приликом склапања нових уговора с Грађевинском дирекцијом Србије одлучили на замену стана, тј. за стан у новим зградама у истом блоку, још чекају крај радова. Званични рок за усељење је 1. септембар, али у ГДС очекују да ће нови станови бити спремни и раније.

ОДГОВОРНОСТ

ПРОБЛЕМ неисправног оплатола, који је пронађен у зградама ГДС, погодио је и десетине других приватних инвеститора и у Београду и Србији.

Неки од њих су након санације зграда по методи Института "Винча" добили употребне дозволе и уселили станаре. Надлежни су својевремено најављивали да ће одговорни за пуштање у промет опасног оплатола бити кажњени, али због "смрдљивих" зграда још увек нико није процесуиран.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Igor

15.03.2017. 00:12

Taj Lever Inzenjering je firma prijatelja direktora GDS-a, inace je upravo radila jos jedan pokusaj sanacije zgrade koja tone i puca, u naselju Brace Jerkovic Padina, pa je malo cudno kako je dobila dva posla za redom, i to posla na pokusaju ukalnjanja brljotina GDS-a