СМРАД који се годинама шири из рукавца на Дунаву код Карабурме коначно ће бити неутралисан, тако што ће се проблематично мочварно тло затрпати земљом. Ову акцију покренула је Општина Палилула, а асистенцију добијају од Града Београда и бројних предузећа. Према речима радника са терена, камиони земљу довозе са градилишта "Београда на води".

Да би се решили проблеми житеља Карабурме, Вишњице и Вишњичке бање било је потребно да се уради неколико припремних послова. Измештање цеви ка Великом Селу, где се планира изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, требало би да почне крајем априла. Међутим, до цеви које су наводно препуне, запушене и у којима су фекалије почеле да се враћају назад, не може да се дође. Због тога су из општине Палилула решили да почну са затрпавањем рукавца како би радови на измештању ка Великом Селу коначно почели да се реализују.

- У априлу почиње измештање цеви, а пре тога морамо да обезбедимо све услове за то - каже Александар Јовичић, председник општине Палилула. - Анализе су показале да ће затрпавањем рукавца након измештања цеви фекалије које су се годинама изливале у овај део Дунава бити неутралисане.

РЕКОНСТРУКЦИЈА КОЛОВОЗА ОСИМ радова на затрпавању рукавца, репортери "Новости" затекли су и раднике ЈП "Београд пут", који су крпили рупе на коловозу на улазу у Аду Хују. - Тренутно радимо на санацији коловоза, ови радови биће брзо готови и пут ће бити бољи - кажу радници ЈП "Београд пут".

Камиони "Миленијум тима", фирме која гради "Београд на води", доносе велике количине земљишта које полако затрпавају рукавац. Према речима радника које су репортери "Новости" затекли на терену, земља и остали материјали наводно се довлаче са поменутог градилишта у центру Београда. Због великог интензитета радова, камиони пуни земље на Аду Хују пристизали су готово на свака два минута.

УКЛОЊЕНА ДЕПОНИЈА

КАКО кажу радници које су репортери "Новости" затекли на терену, пре него што је почело затрпавање рукавца морала је да се уклони депонија.

- Прво смо морали да уклонимо велике количине смећа. Тек онда смо могли да допремимо земљу и почнемо да затрпавамо Дунавац - каже један од радника.