Јагуар добија кавез по мери

М. С.

14. 02. 2017. у 15:44

Почело велико спремање Зоолошког врта. У плану је да све животиње у наредном периоду добију природније окружење. Напредују радови на пингвинаријуму

Јагуар добија кавез по мери

Фото: Н.Фифић

ПРЕУРЕЂЕЊЕМ кавеза у ком станују јагуари, почело је велико претпролећно спремање београдског зоолошког врта. Радници пуном паром раде на освежењу и проширењу волијера, а у плану је да све животиње у наредном периоду добију природније окружење.

Према речима Србољуба Алексића, директора врта, озбиљнија реконструкција објеката у ком су смештени становници није рађена од отварања 1936. године, па је оваква врста улагања неопходна. Прво ће женка јагуара за месец дана добити реновиран дом, а на усељење ће чекати у простору у ком су били пантери.

- Све бетонске површине биће уклоњене и замењене природним подлогама - каже Алексић. - За јагуара ће бити изграђен базен и нове пењалице, а уместо металних шипки, простор ће бити ограђен заштитним стаклом.

Након што сређивање овог објекта буде готово и комфорније место за живот моћи ће да очекују и комшије јагуара.

- Кавез за птице, који је започет прошле године требало би да се приведе крају за месец или два - каже наш саговорник. - Нисмо могли да радимо током зиме, а с обзиром на то да почиње сезона, потрудићемо се да сређивањем једне по једне волијере, зоо-врт добије бољи изглед. Радови нису велики, али ће допринети да животиње имају природније станиште.


ПИНГВИНИ СТИЖУ ИЗ СЕГЕДИНА И БЕЧА

И радови на изградњи пингвинаријума, који су започети почетком прошле године, напредују по плану па би нови станари требало да се уселе у септембру.

- Базени су завршени, а тренутно се спрема унутрашњи део објекта - каже Арсић. - Ако све тече како смо испланирали, до лета би требало да буде готов. Споразум са зоо-вртом у Бечу, одакле треба да нам стигне шест пингвина, већ је потписан, а ускоро ћемо ући у процедуру са Сегедином, који ће нам дати још шест.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Plant

16.02.2017. 01:13

Sve je to lepo, ali dok ne napravite saradnju sa strucnim kadrom, to jest sa biolozima, dzaba vam da mazete ljudima oci. Sa veterinarima mozete da imate dilove do mile volje, ali biolozi su ti koji su strucni.

zaliv.NET

16.02.2017. 16:13

Zasto ne iselite vrt? Ima toliko boljih lokacija, od Ade pa do Ratnog ostrva...a vi nabili vrt na tvrdjavu koja treba da bude nesto drugo...Totalno bez vizije i razmisljanja, neorganizovanost na sve strane i bacanje para kojih ionako nema....