ПОВРАТАК спортских секција у фискултурне сале широм престонице, изгледа, сви једва чекају. Директори основних школа, где би идеја требало да заживи, махом поздрављају иницијативу града Београда да се бесплатно бављење спортом одвија у њиховим просторијама за физичко. С друге стране, родитељи ће на тај начин уштедети значајну суму новца, коју би дали за дечје тренинге.

Како је најавио градски менаџер Горан Весић, бесплатне школе спорта требало би да заживе од наредног пролећа. Идеја је да вечерњи термини, у периоду од 19 до 21 час, буду намењени секцијама, а комерцијално издавање сала биће могуће тек после 21 часа. Иако се поставља питање финансијског губитка школа са овим новинама, директори су сагласни - уколико постоји воља, постоји и начин!

- Верујем да ћемо успети да постигнемо компромисно решење уколико идеја заживи - каже директорка Основне школе "Уједињене нације" са Церака Весна Радовановић Пеневски. - Ми нашу салу издајемо за одбојку и кошарку, али атлетичарима и каратистима уступамо простор бесплатно. Сваки спорт је добар, и свесни смо колико је он битан за развој детета, па већ организујемо секције у међусмени.

И у врачарској осмолетки "Јован Миодраговић" спремни су на уступке како би сви били задовољни. Померање термина за изнајмљивање сале њима неће представљати проблем.

- Радимо у две смене и са додатним активностима свакако не можемо да почнемо пре 20 часова, када нам се завршава редовна настава. Такође, у оквиру физичког васпитања већ имамо секције, које су се до сада показале успешним - објашњава директорка Вера Шаиновић.

Са колегиницом је сагласан и Златко Грушановић, главни у ОШ "Вук Караџић" са Палилуле. Према његовим речима, финансијски губитак због термина спортских секција од пролећа би могле да осете мање школе које раде само пре подне.


СРЕДЊОШКОЛЦИ

И ДОК свака трећа средња школа у граду нема фискултурну салу, у основним је боља ситуација - простор за физичко нема њих шест. Једна од њих је осмолетка "Војводе Степе", којој је досад надлежно министарство плаћало приватну халу. Од Нове године то ће се променити, јер ће се ова школа уселити у реновирану зграду, која ће имати 13 учионица и - салу!