У ВРЕМЕ када је бављење спортом постало луксуз и када многи малишани одустају од тренинга због тога што њихови родитељи немају новца да их плате, Град Београд припремио је пријатно изненађење. Већ на пролеће, у фискултурним салама широм престонице биће организоване бесплатне школе спорта!

Како је најавио градски менаџер Горан Весић, секције ће држати наставници физичког васпитања, који ће за тај посао добити додатни новац. Идеју су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја, али и локалне самоуправе.

- Град данас много више пара улаже у школски спорт - нагласио је Весић. - Од шест милиона динара, колико је нeкада улаганo, сада је то 35 милиона, а 40 одсто више деце учествује у школским такмичењима.

Осим бесплатног бављења физичким активностима, уводи се још једна новина - фискултурне сале у школама убудуће неће моћи да се комерцијално издају пре 21 час. Период од 19 до 21 час резервисан је за спортске секције. С обзиром на то, градски менаџер не крије да би могли да се појаве извесни проблеми до почетка реализације поменутог плана.

- Очекујем да ће бити отпора у неким школама, али фискултурне сале су намењене првенствено деци, а после, када се задовоље све њихове потребе, могу да се издају како би школе имале више средстава - напомиње он.

Најновији потез надлежних у престоници требало би да допринесе даљем успеху најмлађих спортиста, али и да изнедри нове, чији таленат још није откривен управо због беспарице. Успеси на различитим подлогама и теренима српских репрезентативаца из године у годину инспиришу најмлађе, па је тако навала на кошарку, одбојку, ватерполо или тенис, уобичајена појава. Све док се родитељи не пресаберу колико их то кошта.

Чланарина у професионалним спортским клубовима углавном не кошта мање од 2.000 динара, а најповољнији је рукомет. Поједини кошаркашки клубови траже 3.000 динара месечно, док школе фудбала развијање талента цене и до 4.000, у зависности од броја недељних тренинга и места њиховог одржавања. Имајући у виду распон цена, који за неке спортове досеже и више од 50 евра месечно, родитељи ће у секцијама видети одлично решење.


ТЕНИС И КЛИЗАЊЕ НАЈСКУПЉИ

НАЈВИШЕ новца за тренинге својих малишана, родитељи који имају могућности, издвајају за тенис и уметничко клизање, будући да један месец тренирања кошта од 4.000 динара па навише. Када је реч о тенису, у цену су урачунати и трошкови грејања балона. Осим месечне чланарине, заљубљеници у клизање који немају своје сличуге, плаћају и око 50 евра за сезонско изнајмљивање опреме.