Част Змају од Авале

Б. Борисављевић

27. 11. 2016. у 07:31

Част Змају од Авале

Директни потомци славног војсковође живе у Белом Потоку,Фото М. Лабудовић

На неколико локација у граду обележено 210 година од погибије Васе Чарапића. Венац положио принц Александар Карађорђевић

ПОЛАГАЊЕМ венаца и дружењем потомака славног српског војсковође, али и гостију из других земаља који потичу из истог племена, обележено је 210 година од погибије Васе Чарапића. Пошту храбром јунаку одали су Његово краљевско величанство престонаследник Александар Карађорђевић и заменик градоначелника Андреја Младеновић.

Директни потомци Васе Чарапића већ 13 година обележавају дан, када је "Змај од Авале" погинуо у борби за ослобађање престонице од Турака. Сваке пете године састају се у Белом Потоку, родном месту знаменитог војсковође, а осталих у Црној Гори, Републици Српској, Горњем Милановцу, Куршумлији, Јагодини... где живе припадници племена Чарапића који нису директни потомци славног устаника.

- У Белом Потоку живи 21 директан потомак Васе Чарапића - каже Радомир Чарапић, један од њих.

- Најстарији по мушкој линији је Томислав са 68 година, по женској Радмила Миленковић стара 82 године, а најмлађи је Алекса који има две године. Мислим да млади не знају много о Васи Чарапићу, нити је у градиву из историје посвећено довољно пажње ономе што је он урадио за српски народ. Иако су многи чули за њега, не знају ко је био, па мисле да је песник и кажу ми да су прочитали сва његова дела.

Свакако, један од најпознатијих потомака је Васа Чарапић. Поред тога што се зове као његов славни предак, он је живео у Улици Васе Чарапића, а ишао је у истоимену школу. Каже да је било шаљивих ситуација као, рецимо, када га заустави саобраћајни полицајац који не верује да се тако зове. Потомци славног устаника истичу да су од њега наследили дух и кроз шалу додају да су чули приче о неком закопаном благу, али га још нису пронашли.

ОСЛОБАЂАО БЕОГРАД

ВАСА Чарапић је рођен крајем 18. века у Белом Потоку, под Авалом и читав живот је посветио борби за слободу. Био је кнез грочански и један од првих Карађорђевих војвода у Првом српском устанку.

На платоу између Дома војске и Народног музеја, месту на коме је војсковођа викнуо "За мном, браћо" и погинуо за слободу, подигнут је споменик Чарапићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)