Најмлађи код логопеда: Муке задаје 12 слова

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

24. 10. 2016. у 23:59

У ДЗ "Др Милутин Ивковић" помажу предшколцима да правилно говоре. Прошле године кроз ову установу прошло је 2.850 малишана

Најмлађи код логопеда: Муке задаје 12 слова

ИЗГОВАРАЊЕ слова р, л, љ, ч, џ, ш, ц, з, с... задаје највише проблема будућим првацима у говору. Како би, кад крену у школу, лакше савладали азбуку и абецеду, предшколци, уз помоћ логопеда у домовима здравља, али и приватно, уче да правилно изговарају гласове.

Према речима Савке Павловски, логопеда у Дому здравља "Др Милутин Ивковић" на Палилули, шестогодишњаци највише проблема имају са изговарањем 12 критичних гласова. Кроз ову здравствену установу је лане прошло 2.850 малишана и пружене 9.844 услуге, односно свако пето дете узраста до шест година које живи на општини Палилула.

- Преглед код логопеда је један од обавезних у предшколском узрасту, а најчешћи проблем код малишана је поремећај артикулације, односно изговор појединих гласова - објашњава Павловски. - Сматра се да би дете са седам година требало правилно да изговара све гласове. Битно је да родитељи прате своје дете и да се на време јаве логопеду, како би се проблем решио. Велику улогу имају и педијатри, па тимски рад доводи и до добрих резултата.

Примарни фонолошки развој завршава се до пете године, истиче наша саговорница, док би између шесте и седме године дете требало да овлада покретима руке, да правилно држи оловку, да може да обликује слова, да уме да их препозна, да нека и прочита. Уколико се одређена одступања у развоју говора код деце не коригују у раном узрасту, може доћи до потешкоћа око савладавања градива у школи.

Осим помоћи деци предшколског узраста у развоју говора, логопеди имају значајну улогу и у раном откривању неких озбиљнијих развојних поремећаја, као што је аутизам. Од 2010. године уведен је и скрининг на психо-развојне поремећаје за децу узраста од шест месеци и годину дана.

- Овај национални програм је од изузетно великог значаја - наглашава наша саговорница. - Код беба од шест и 12 месеци могуће је уочити неке поремећаје на основу начина плача, невербалне комуникације и на време предузети лечење. Рана дијагностика је веома значајна, а све се то ради у сарадњи са педијатрима и родитељима.ФИНА МОТОРИКА

Посебним вежбама фине моторике логопеди уче децу да правилно држе оловку, бојицу, да овладају линијама и крвинама, да везују пертле.

Вежбе које се раде да би се овладало овим вештинама су провлачење канапа кроз рупице, скупљање папирића, убацивање зрна кукуруза у пластичну флашу, играње боцкалица... Осим што развијају фину моторику, ове вежбе доприносе јачању концентрације и стрпљивости.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације