ПАРК поред старе пијаце у центру Борче претворен је у нелегални бувљак! Наиме, продавци половних и нових ствари окупирали су Улицу Саве Мркаља, а импровизоване тезге постављају на тротоар, као и простор између зграда. Најкритичније је, кажу станари, суботом, када не може да се прође од картонских кутија на којима се нуди роба.

И док се комунални инспектори јуре са нелегалним трговцима у центру, на ободу града цвета улична продаја. Покоја нелегална "тезгица" око борчанске тржнице прерасла је у паралелну илегалну пијацу.

- Увек је око саме пијаце био понеки трговац који је нудио производе са стране, међутим, последњих месеци постало је неподношљиво - каже суграђанка Јасмина Тодоровић, која живи у близини. - Сада их има на стотине, имам утисак да их је сваког викенда све више и да се константно шире и "освајају" нови простор.

Тако су продавци старих ствари, али и нових дрангулија, сем улице и простора око пијаце, окупирали парк између зграда. Своју робу нуде на стазицама, али и на зеленој површини.

- Очигледно је да има купаца, чим их има у толиком броју, али нама станарима то прави велике проблеме - објашњава нам Миломир Ранковић, који живи у једном од стамбених објеката. - Буквално морамо да прескачемо преко простирки са робом како бисмо ушли или изашли из своје зграде. О галами која се прави, да не причамо. Немам ништа против да људи на овај начин зарађују за живот и верујем да им од тога зависи егзистенција, али би и њима и нама било боље да им надлежни обезбеде неки одговарајући простор за то.

БАХАТИ ВОЗАЧИ ОСИМ импровизованих картонских тезги, станарима Улице Саве Мркаља, проблеме праве и бахати возачи. Викендом, кад већина житеља Борче долази у набавку на пијацу, од паркираних аутомобила се, кажу, не може проћи ни пешке, а камоли возилом.

Осим гужве и галаме, станарима околних зграда највише смета смеће које трговци остављају за собом. Неретко су, кажу, принуђени да увече, након што се дивљи бувљак распусти, сами уклањају ђубре, јер не могу до ујутру да чекају "Градску чистоћу".

Они који су надлежни за спровођење комуналног реда кажу да су упознати са овим проблемом и да покушавају да га реше.

- Добијали смо пријаве грађана за нелегалну продају у Борчи - кажу у Општини Палилула. - Наши комунални инспектори, као и комунални полицајци, редовно излазе на терен не би ли уклонили уличне продавце и омогућили станарима мир.

Општинари тврде да је проблем што се трговци увек изнова враћају, упркос изреченим казнама, али се надају да ће ускоро Улица Саве Мркаља бити потпуно рашчишћена.