ХОТЕЛ "Бристол", споменик културе Београда, највероватније ће остати у саставу Министарства одбране, за разлику од зграде "Искре" и продајног салона "Симпа"! Објектима у Улици хаџи Николе Живковића, који су експропријацијом припали Републици Србији и граду Београду, да би касније били пренети у власништво предузећа "Београд на води", не би требало да се придружи и овај бисер архитектуре. Ипак, из овог министарства не крију да су представници "Београда на води" недавно премеравали ово здање старо више од 100 година.

Хотел у Карађорђевој 50, споменик је културе и под заштитом Завода за заштиту споменика града Београда. Здање је у власништву Републике Србије, а шездесетих година прошлог века дат је на коришћење Министарству одбране, односно Војној установи "Дедиње".

- Представници предузећа "Београд на води" и Компаније "Игл хилс" обраћали су се почетком године Министарству одбране са молбом да им се омогући визуелни преглед унутрашње конструкције објекта и мрежа у хотелу - наводе из Министарства одбране. - До краја маја 2016. измерени су и габарити објекта.

Из овог министарства истичу и да се хотел "Бристол" и даље води као перспективан објекат, који је неопходан систему одбране, те да се не надају експропријацији.

Да подсетимо, зграде "Симпа" и словеначке "Искре" експроприсане су априла ове године, на основу Закона о утврђивању јавног интереса, по посебним поступцима експропријације и издавања грађевинске дозволе ради реализације пројекта "Београд на води". Тако су се продајни салон врањанске компаније величине 3.431 квадрата и објекат "Искре" од 1.216 квадрат нашли у власништву Републике Србије и града Београда. Судбина "Симпове" зграде засада остаје тајна, док "Искрина" не би требало да буде порушена, већ би требало да се укомпонује са објектима који би ту ускоро требало да буду саграђени.


БИСЕР АРХИТЕКТУРЕ

"БРИСТОЛ" је подигнут као зграда Осигуравајућег и кредитног друштва Београдске задруге између 1910. и 1912. године. Саграђен је у духу класицизма, према пројекту Николе Несторовића и представља један од првих великих модерних београдских хотела. Данас има 53 собе и 11 апартмана, од којих је најлуксузнији "Рокфелер".