Трамвајџија само уз 1.000 евра

Н. ВУКИЋ

20. 09. 2016. у 23:59

Трамвајџија само уз 1.000 евра

Кандидати на почетку обуке

Нова правила за будуће возаче шинских возила у престоници подразумевају и плаћање обуке из свог џепа. Возачка дозвола Б категорије један од основних предуслова

ТРАМВАЈЕ у Београду убудуће ће возити само они који буду имали око 1.000 евра да плате обуку и лиценцу! Међутим, добијена дозвола за вожњу трамваја неће бити гаранција да ће кандидати који су успешно прошли теоријски и практични испит, добити посао у ГСП "Београд".

Измењена процедура за добијање статуса возача трамваја предвиђена је Законом о безбедности у саобраћају, а подразумева да Агенција за безбедност саобраћаја организује обуку и издаје лиценцу заинтересованим кандидатима. Нови систем лиценцирања почео је јуче обуком на коју се пријавио 21 нови кандидат.

Надлежни очекују квалитетнију обуку возача трамваја, а циљ свега је, кажу, већа безбедност у саобраћају. Измене ће, међутим, скупо да коштају будуће полазнике који ће обучавање морати да плате.

- Кандидати уплаћују око 105.000 динара ГСП. То су трошкови које ово предузеће има за обезбеђивање простора у којем ће се одржавати настава, за ангажовање наставног особља, спровођење практичне обуке на трамвајима - објашњава Жељко Милковић, директор ГСП "Београд". - Док Агенцији иде око 25.000 динара, на име трошкова за израду лиценце. Полазници уплаћују ГСП новац, а ми затим део средстава прослеђујемо Агенцији. Плаћање је омогућено у четири рате, с тим што прву уплаћују одмах, пре почетка обуке, а последњу морају да уплате пре завршетка обуке.

Према Милковићевим речима, у односу на ранију процедуру оспособљавања возача трамваја, нови систем се разликује и у томе што ће убудуће обука имати више часова.

ИСПИТ КАНДИДАТИ који буду положили испит подносе Агенцији захтев за издавање дозволе, а осим положеног испита, законом је предвиђено да возач мора да има најмање 21 годину, да поседује важећу возачку дозволу најмање Б категорије, да је здравствено способан и да нема изречене мере забране управљања моторним возилом.

- Предвиђено је да теоријски део траје десет дана, односно 60 часова, а практични 43 дана или 90 часова. Први пут смо припремили литературу за кандидате. Раније се учило из разних књига, а сада смо све то скупили и објединили у једној књизи - каже Милковић. - Обучаваће их 15 наставника. Имаће ригорозније тестове, али и контрола ће бити озбиљнија. ГСП је до сада имао потпуну аутономију. Самостално смо све радили и нико нас није контролисао, а сада ћемо и ми да подлежемо контроли која је поверена Агенцији.

Осим што више неће полагати тестове у ГСП саобраћајној школи, у низу измена је и услов да кандидати морају да имају положенo најмање за Б категорију.


ГОДИШЊЕ ДОЂЕ ОД 15 ДО 20 ЉУДИ

ИЗВРШНИ директор за људске ресурсе у ГСП "Београд" Драган Ристановић рекао је да је овом предузећу годишње потребно од 15 до 20 возача.

- Имали смо паузу када нисмо имали обуку у претходних годину дана тако да нам већ недостаје одређен број возача. Надамо се да ће ови кандидати успешно завршити обуку и да ћемо моћи одмах да их укључимо у посао - рекао је Ристановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Busplusije

21.09.2016. 01:02

Dakle, koje lopine! Pa za koga će i gde ti ljudi da voze tramvaj ako ne za GSP? U svom dvorištu? Prvo ih opljačkaju za 1000 eura, a onda im možda i ne daju posao....Da ne veruješ!

Opaki

21.09.2016. 01:05

Jedno pitanje,ja sam Rom,moze li malo jeftinije,malo vise rata,i molim vas ako moze i taj posao,ali da radim sat vremena dnevno.P.S.Sta radite sa tockovima tramvaja koje vise ne koristite?

GSP

21.09.2016. 10:46

@Opaki - Za takve je sve za DZ. Kad mozete da ne polazate prijemne za srednje i vise skole i fakultete, I kad je samo za vas sve to potpuno besplatno (kao i mnogo sta drugo) - sto bi placali ovo?!? Postoji I mogucnost da vozite tramvaj bez dozvole, jer za vas ionako ne vazi ni jedan zakon ili propis koji vazi za sve ostale stanovnike Srbije u bilo kojoj oblasti.

dule

21.09.2016. 06:19

A ko vozačima koji polože ispit za kamione, autobuse, specijalne radne mašine garantuje posao. Ne garantuje se posao ni onima koji završe fakultete.

Strašno sam ljut

21.09.2016. 07:03

A kako bi bilo da se uvede "školovanje" za buduće ministre i njhovo licenciranje, naravno uz plaćanje troškova kursa iz sopstvenog džepa- takođe bez grancije da će ikada dobiti fotelju? Pošto, ako dograbe položaj, za jedan mandat mogu da se lopovlukom i korupcijom obogate, cena bi morala da bude adekvatna- najmanje od oko 100.000 do 1. milion evra- već prema resoru i mogućnostima muljanja u tom resoru.. I eto dodatnih para za budžet! Kada može GSP koje Beograđani plaćaju, može valjda i vlada

Zoran

21.09.2016. 08:51

На овај начин како су то ГСП и Синиша Мали замислили то неће ићи и ГСП ће полако остајати без возача шинских возила. Ко је још толико луд да да 1.000 евра а да му при том посао нико не гарантује. Ја не знам никога ко има приватан трамвај па му треба дозвола за његово управљање. Од увек је послодавац школовао и запошљавао кадар који му треба. Жељко Милковић је познат по празним причама и не способности за посао који ради. Промениће они ову одлуку врло брзо. Само полако.

Vranic

21.09.2016. 11:05

Šta ste se zadihali? Niko vas silom ne tera da polazete. Sa tom diplomom možeš da voziš u Cirihu. Plata 5500sfr. Najvažnije je da vas niko ne primorava, ako vam se ne svidja.

Bole

21.09.2016. 11:05

Jbt. gde ja zivim...znaci daj mi pare za obuku al cu da vidim da'l ces da dobijes posao.ABS je leglo kriminala, strasno..

Janko

21.09.2016. 23:17

@Bole - @Teo. A koliko prosečnoh gradjana ove zemlje može sebi da priušti ovu obuku, s obzirom da je reč o poslu koji je prvenstveno namenjen gradjanima koji nemaju visoko obrazovanje? I da hoću svojevoljno (znači niko me ne tera), ne mogu sebi da priuštim ovako nešto...

neko

22.09.2016. 23:48

ako polozi voznju za tramvaj,nije sigurno da ce da vozi za gsp,nego ce sa tom dozvolom da vozi tramvaj za batajnicu hahaha.

zaliv.net

06.09.2018. 13:59

@neko - Mozda 1-2god a onda tutanj za EU jer tamo imas 5-10x vecu platu i zivis u normalnoj drzavi gde se zakoni postuju...