НА броду, у позоришту, музеју, биоскопу, луна-парку... Некадашња окупљања деце у породичној кући слављеника поводом прославе рођендана преселила су се најпре у играонице, којих само на територији града Београда има више од 170 на локацијама од Сурчина до Петловог брда. Најновији трендови ипак превазишли су њихове разноврсне понуде, па се родитељи све чешће одлучују за "јединствену" варијанту.

Дечија позоришта већ су се уходала у организовању и прослави дечјих рођендана, који за групу коштају од 12.000 до 20.000 динара. Њихова понуда осим изведене представе најчешће обухвата и аниматоре, послужење, па и угошћавање одређеног броја родитеља у дечијој пратњи.

- Прославе рођендана морају да се закажу доста раније и веома су популарне, посебно међу децом млађег узраста - кажу у Театру 78. - Рођендански пакети подразумевају од позивнице, улазница за представу, послужења у виду сокића и пице до коришћења музичих уређаја у посебном простору за то предвиђеном. Услуга аниматора се посебно наплаћује, као и послужење за родитеље.

Слично је и у другим дечијим позориштима попут Пан театра, Театра Талија, а на ову праксу "навукли" су се и биоскопи. Бископске сале имају посебне погодности за групне, рођенданске посете уз које деца добијају и поклончиће, што у зависности од броја деце кошта и по неколико хиљада динара. Ипак забава следи тек након тога.

- Пракса је да децу након биоскопа увек водимо на послужење у неки од ресторана брзе хране, на хамбургере или палачинке, што кошта дупло скупље од самог гледања филма - прича Јелена Миаиловић, мајка двоје основаца из Београда. - Последња жеља била је рођендан у луна-парку, који нас је за осморо деце изашао око 10.000 динара. Иако и у луна - парковима имају погодности на групне карте, није мали износ.

У широкој понуди дечијих славља налазе се и понуде прославе на бродовима, које подразумевају музички програм, аниматоре, ватромете и декорације по жељи. Овај хир ипак завући ће родитељима руку дубље у џеп па ће за прославу морати да издвоје и по 400 евра.

ПРОФЕСИОНАЛНИ АНИМАТОРИ

ПРОСЛАВА посебно за децу млађих узраста подразумева и ангажовање професионалних аниматора, кловнова па чак и костима за све госте.

Цена аниматора по сату креће се од 1.200 до 4.000 динара, колико коштају и кловнови. У понуди града Београда на располагању је више од 20 аниматора, мађионичара па чак и позоришних трупа, који долазе на адресу.