Симбол развоја престонице - "Генекс кула" на Новом Београду, некада седиште најуспешније југословенске фирме и стециште тадашњег пословног и политичког света данас је само простор за рекламне паное и носач телевизијских предајника. Пуста и празна, али једнако атрактивна као и када је изграђена, ова зграда већ деценију и по не успева да пронађе новог власника, док истовремено у њеном комшилуку ничу нови, модерни бизнис центри.

Пустошење овог архитектонског здања, високог 119 метара са 35 спратова, шест лифтова и видиковцем на улазу у престоницу почело је када је пропало предузеће "Генерал експорт", некадашњи европски гигант за увоз и извоз. Након неколико пропалих покушаја приватизације и реструктурирања, једна од најбогатијих југословенских фирми је, крајем прошле године, ушла у стечај. И док је остала имовина чувеног "Генекса" нашла купце, за вишеспратницу у Новом Београду већ деценију и по нико није заинтересован.

Нуђен на тржишту неколико пута по цени од 15 милиона евра, овај објекат још увек зврји празан.

- Такве зграде, једноставно, нису интересантне инвеститорима, јер не испуњавају стандарде модерних бизнис објеката - каже за "Новости" Небојша Нешовановић, из "Џонс ленг ла сејл", агенције за некретнине. - Потребно је много улагања да би се од ње направио модеран пословни центар, а мана је и мали број паркинг места, што је сада императив. Цена по којој је држава продавала ову кулу је превисока за објекат који је изграђен седамдесетих година.

Шта ће бити са "Генекс кулом", да ли ће поново бити на добошу, или ће се у њу, евентуално, уселити нека државна администрација нико од надлежних не жели да одговори. Да је судбина Западне куле Београда под велом тајне потврђује и чињеница да наша екипа није успела да од стечајне управнице добије дозволу за улазак у зграду. Остали смо ускраћени за објашњење због чега је забрањено фотографисање некадашњег пословног центра престонице.

Иначе, шансу да поново оживи Западна капија Београда добила је прошле године, када се појавила идеја да се у зграду пресели 12 прекршајних судова. Такав договор попунио би 18 спратова солитера. Ипак, и овај план је пропао, а остала је мистерија због чега.

ЛИФТОВИ ЗА ПОНОС

ЛИФОТВИ у "Генекс кули" потичу из чувене аустријске фирме "Отис", уграђени су пре скоро 30 година, када је зграда изграђена и никада нису били ван употребе. Оно што је запањујуће, уз ситне кварове, никада се није догодило да се заглаве или престану да раде.

ПРВА ПАМЕТНА ЗГРАДА

ЗАПАДНА капија Београда је, иначе, прва "паметна" зграда на Балкану. Кула је, наиме, имала компјутерски центар из којег су контролисани грејање, хлађење, електроника и лифтови. Уз неко скромно модернизовање таквог система, кажу стручњаци, квалитет би било веома лако вратити.